Miroslav Novák: Velmi solidní růst HDP s ohledem na kapacitní omezení domácí ekonomiky

16.05.2018 8:29

Zatímco ve druhé polovině loňského roku domácí ekonomika rostla více jak pětiprocentním tempem, tak zkraje letošního roku růstová dynamika přeci jen zvolnila. S ohledem na kapacitní omezení českých podniků je to logické vyústění.

Miroslav Novák: Velmi solidní růst HDP s ohledem na kapacitní omezení domácí ekonomiky
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Na začátku letošního roku pokračoval velmi solidní růst české ekonomiky, když podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu HDP v 1. čtvrtletí vzrostl oproti předchozímu čtvrtletí o 0,5 % a meziročně se zvýšil o 4,5 %. Zatímco ve druhé polovině loňského roku domácí ekonomika rostla více jak pětiprocentním tempem, tak zkraje letošního roku růstová dynamika přeci jen zvolnila. S ohledem na kapacitní omezení českých podniků je to logické vyústění.

Hlavním zdrojem růstu ekonomiky byla na začátku letošního roku domácí poptávka. Silná byla jak spotřeba domácností, tak investiční aktivita. Na rozdíl od předchozích čtvrtletích k růstu HDP podle Českého statistického úřadu nepřispěl v podobě čistých exportů zahraniční obchod, což se však očekávalo.

Meziroční tempo růstu HDP bude zpomalovat i v nadcházejících čtvrtletích, a to především ve druhé polovině letošního roku, který bude ovlivněn silnou základnou roku 2017. V souhrnu za celý letošní rok může česká ekonomika přidat velmi solidních 3,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…