Miroslav Novák: Za horšími výsledky průmyslu v září opět stála slabá produkce motorových vozidel

08.11.2021 19:53 | Komentář

Za horšími výsledky celkového průmyslu v září opět stála slabá produkce motorových vozidel. Jen pro představu, zářijová výroba osobních vozidel v největší tuzemské automobilce Škoda Auto byla zhruba třetinová ve srovnání s loňským zářím. Vzhledem k váze automobilového průmyslu je jasné, že s takovými výsledky je obtížné, aby zbylá odvětví dokázaly propad automobilů plně vykompenzovat.

Miroslav Novák: Za horšími výsledky průmyslu v září opět stála slabá produkce motorových vozidel
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Průmyslová produkce v září ve srovnání se srpnem poklesla o 3,3 % a meziročně se snížila o 4,0 %. Pokud nepočítáme lehké zaškobrtnutí průmyslu na začátku letošního roku, tak se na základě sezónně očištěných údajů jedná o letos vůbec první meziroční pokles průmyslové produkce. Mírný meziroční pokles o 1,2 % si v září připsaly i nové zakázky.

Za horšími výsledky celkového průmyslu v září opět stála slabá produkce motorových vozidel (-33,5 % r/r). Jen pro představu, zářijová výroba osobních vozidel v největší tuzemské automobilce Škoda Auto byla zhruba třetinová ve srovnání s loňským zářím. Vzhledem k váze automobilového průmyslu je jasné, že s takovými výsledky je obtížné, aby zbylá odvětví dokázaly propad automobilů plně vykompenzovat. V září meziročně poklesla i produkce v dřevozpracujícím průmyslu a ve výrobě pryžových a plastových výrobků.

Na druhé straně v září najdeme i řadu odvětví, kterým se dařilo, což potvrzuje aktuální dvourychlostní vývoj mezi průmyslovými odvětvími. Produkce ve strojírenství vzrostla meziročně téměř o 10 %, kovodělný průmysl si přispal 6,2 % a výroba ostatních dopravních prostředků vzrostla o 32,8 %.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

Průmyslové podniky a platí to především pro automobily se i nadále potýkají s výrazným nedostatkem komponent, materiálu a prudce rostoucími cenami vstupů. Tyto faktory negativně ovlivňovaly vývoj v automobilovém průmyslu i v říjnu a budou hlavní brzdou průmyslu i po celé 4. čtvrtletí. Určitým pozitivem je, že podle dostupných informací by se měla situace v samotném závěru letošního roku v tomto ohledu přeci jen trochu zlepšovat. Problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích však budou pravděpodobně přetrvávat minimálně do poloviny příštího roku.

Vzhledem k nedobré situaci v automobilovém sektoru je nutné přehodnotit i výhled na výkon průmyslu za celý letošní rok. V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst průmyslu pouze mezi 7–8 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…