Miroslav Novák: Závislost Česka na produkci automobilů se loni zvýšila

07.04.2016 15:16

Čerstvá únorová čísla z průmyslu nabízejí tradiční obrázek. Daří se především odvětvím ve zpracovatelském průmyslu, kde dominuje výroba automobilů. Oproti tomu pokračuje pokles produkce v energetice. Naopak růst produkce zaznamenala těžba. V souhrnu průmyslová produkce v únoru oproti lednu o 0,9 % poklesla. Meziroční růst o 5,6 % byl zkreslen nestejným počtem pracovních dnů, když po kalendářních úpravách produkce vzrostla jen o 1,4 %.

Miroslav Novák: Závislost Česka na produkci automobilů se loni zvýšila
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Podobně jako v předchozích měsících byly i v únoru tahounem průmyslové výroby automobily, když meziročně jejich produkce vzrostla o 18,8 %. Jen samotná produkce aut přispěla v únoru k celkovému růstu průmyslu více jak z poloviny. Automobilky těží z růstu poptávky a to jak v Česku, tak i v Evropě.

V únoru rostla produkce i v dalších odvětvích zpracovatelského průmyslu – kovové konstrukce, elektrická zařízení či strojírenství. Zbylá odvětví zpracovatelského průmyslu za automobily však zaostávají, ať již se zaměříme na samotnou výrobu, nové zakázky či tržby.

Na závěr nezbývá než zopakovat, že závislost Česka na produkci automobilů se v loňském roce zvýšila a i čísla zkraje letošního roku potvrzují, že tento trend bude dále pokračovat. Vše nasvědčuje tomu, že výroba automobilů pojede na plné obrátky i v nadcházejících měsících, což znamená, že se souhrnné číslo za průmysl bude i nadále vykazovat plusové znaménko.

Miroslav Novák, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.