Miroslav Pavel: Co dělat?

21.11.2016 21:04

Po 28. říjnu a 17. listopadu rozbouřené vlny boje proti komunismu, Číně, Rusku a hlavně Miloši Zemanovi trochu utichly. Pochopitelně jen dočasně. Přesto bychom toho mohli využít k položení poměrně jednoduché otázky: Svět se nepopiratelně mění a volba nového amerického prezidenta je toho jen jedním z příkladů. Co má v této situaci dělat Česká republika?

Miroslav Pavel: Co dělat?
Foto: Lucie Štěchová
Popisek: Demonstrace 17.11.2016 na Václavském náměstí

Nikdy nezapomenu na jeden – trochu zvláštní – zážitek z počátku devadesátých let. Po nějakém jednání ve Frankfurtu nad Mohanem s obchodními partnery mne vzali s sebou na večerní party po výroční konferenci jednoho velkého podnikatelského sdružení, kde měli svoje přátele. A jak jsme tak popíjeli, jeden z těch německých podnikatelů mi řekl v návaznosti na diskusi o české privatizaci: Neumíte si představit, co nás to stálo úsilí, než jsme po válce získali zpět naše podniky od vítězů ve válce. Dejte si na to při privatizaci pozor!

Co tím mám na mysli? Německá politika – a jde o tehdy tzv. západoněmeckou politiku – si velmi přesně definovala zájem, nebo jinak řečeno cíl, kterého chce po zničující válce dosáhnout. Obnovu německé hospodářské síly a sjednocení rozděleného Německa. Na tom se shodly všechny hlavní politické síly a také to důsledně po desítky let prosazovaly. A také toho dosáhly.

V moderních českých dějinách se dají najít dva obdobné příklady. Jedním je určitě založení československého státu po rozpadu Rakouska-Uherska a druhým jeho obnova po druhé světové válce. Ale tím to zjevně končí. Všechna ostatní mezidobí až do dnešních dnů jsou protkána žabomyšími spory a osobními útoky. A posluhováním různým zahraničním silám.

Je to zvláštní, ale současná situace ve světě i v Evropě znovu nabízí české politice šanci definovat české zájmy a pokusit se je prosadit. Je to tak složité? Nezdá se mi. Nakonec vždy šlo a znovu půjde o zachování národní, státní a ekonomické samostatnosti. Jistě, při využití všech možností kooperace s okolním světem.

Politik nebo politická strana, který nebo která s takovým programem přijdou, mají velkou šanci na úspěch. Ačkoliv nejde jen o úspěch. Jde o pozitivní místo v historii národa a státu. Najde se někdo?

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…