Miroslav Pavel: Putinovi fandové v Bruselu

16.12.2016 17:00

Netvrdím, že všemu rozumím. Někdy je dokonce i lepší nerozumět. Ale protiruské sankce a jejich opětovné prodloužení skutečně nechápu.

Miroslav Pavel: Putinovi fandové v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

A nemám teď ani tak na mysli ten prvek sebetrýznění. Jen ztráty Německa z neuskutečněných obchodů představují přes 17 miliard eur, spolu s dalšími zeměmi Evropské unie půjde o desítky miliard. Jeden obchodník z Lucemburska, se kterým jsem náhodou včera na téma sankcí diskutoval, mi řekl jednoduše: Bojuji o každého zákazníka, abych přežil a vydělal a nepotřebuji,aby mi stát všechno ještě komplikoval.

Pak je tu ale ještě jeden pohled. A opět nechávám stranou, že cíle sankcí jsou nerealizovatelné. Je to opravdu Rusko, kdo blokuje minský proces? A myslí si někdo, že se Rusko pod vlivem sankcí vzdá Krymu? Pokud si to někdo takhle vidí, pak je to projev nebývalé naivity. Jaký vnitropolitický a vnitroekonomický dopad budou mít sankce ve skutečnosti na ruskou politiku? Prezident Putin bude posilovat samostatnost ruské ekonomiky, modernizovat ji, nahrazovat dovozy domácí produkcí a podporovat ruské podnikatele. A ještě rychleji se vydá do Pekingu. Kdyby se mu sankcemi neuzavřela cesta do Evropy, asi by to nemusel dělat tak rychle. Formuluji to možná příliš přímočaře, ale tak to vidím. A navíc: V boji se zlým Západem si upevňuje nebývalým způsobem svoji vnitropolitickou pozici.

Takže shrnutí? Jestlipak nejsou v Bruselu vlastně parta tajných podporovatelů tak nenáviděného ruského prezidenta?

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …