Miroslav Pavel: Téměř utajená schůzka

13.05.2015 17:11

Když jsem v pondělí kolem poledního diskutoval s jedním známým na téma krize vztahů mezi USA a Ruskem – shodou okolností to bylo na recepci k 70.výročí vítězství v druhé světové válce, kterou pořádala ruská ambasáda v Praze – dopustil jsem se jednoho ne úplně politicky korektního výroku: Stejně se nakonec Putin a Obama sejdou. Kdybych věděl, že už večer oznámí Bílý dům i Kreml jednání Kerry-Lavrov s možností setkání i s Putinem, asi bych moji myšlenku rozvíjel mnohem intenzivněji.

Miroslav Pavel: Téměř utajená schůzka
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Současný stav americko-ruských vztahů nevyhovuje téměř nikomu. Samozřejmě, pomineme-li klasické studenoválečníky (na obou stranách) a nově vstanuvší bojovníky proti Sovětskému svazu, který ale jaksi už neexistuje. Americká zahraniční politika dokáže být velmi pragmatická, pokud se ukáže, že jejích cílů se nedá dosáhnout. V těchto dnech je na návštěvě Prahy vietnamský prezident. Právě vietnamský konflikt je učebnicovou lekcí z oblasti mezinárodní politiky, jak Spojené státy dokáží ukončit válku, do které investovaly nejenom peníze, ale i mnoho lidských životů.

Jaké jsou prozatímní výsledky politiky omezování Ruska? Nepříliš povzbudivé. Ekonomické sankce určitě nebyly a nejsou nic příjemného, ale ruskou ekonomiku zjevně položit nedokázaly. Převrat na Ukrajině je pro Rusko velmi negativní, ale na jeho dotažení do konce, tj. na vstup Ukrajiny do EU a NATO – a už vůbec nemluvě na sanaci rozpadlé ukrajinské ekonomiky – nemají ani Spojené státy, ani Evropská unie dostatek síly. A ani ochoty. A ani peněz.
A pak je tady pohled na Putina, jak se dívá na nové tanky na Rudém náměstí a přátelsky přitom klábosí se svým čínským kolegou. Obamův pochod do Asie tak trochu vyšuměl, zejména po založení čínské investiční banky, do které se hrnou skoro všichni. Tedy kromě Česka, protože to nic takového zřejmě nepotřebuje.

A tak Kerry jen tak náhodou zatelefonoval svému příteli Sergejovi a dali si schůzku v Soči. A náhodou se tam objevil i Putin. Kerry pak jen tak mimochodem řekl, že ukrajinskému prezidentovi poví, o čem byla řeč.

Propukat jakémukoliv nadšení by určitě nebylo na místě. Balvanů na cestě je mnoho. Přesto se mi zdá, že někde v centru americké politiky došli k závěru, že dosavadní konfrontační kurz vůči Rusku není tak úplně v americkém zájmu. A Kerry zdvihl telefon.

Tak trochu legrační je teď pozorovat všechny ty pěšáky v mediální válce, jak neví, kudy kam. Ctihodný německý Der Spiegel celý den váhal, zda informaci o jednání Kerry-Lavrov-Putin vůbec zveřejnit. A nebyl v tom sám. Odhodlal se až večer. Bude to ještě zajímavé....

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.