Miroslav Štěpán: Proč naše vláda nepřeje hasičům?

19.07.2012 7:20

Jedním z principů naší demokracie je, že lidé vyjádří své názory ve svobodných volbách a vyberou své zástupce do samospráv a parlamentu. Takto zvolení poslanci, příp. senátoři, pak hájí nebo lépe řečeno, měli by hájit zájmy těch, kteří je zvolili.

Miroslav Štěpán: Proč naše vláda nepřeje hasičům?
Foto: Požáry.cz
Popisek: Miroslav Adámek na jednání s krajskou ředitelkou a náměstkem pro integrovaný záchranný systém

Obvykle tomu bývá tak, že plně realizují vůli většiny zastupitelského orgánu, byť bohužel často bez ohledu na názory opozice. To se nám sice nemusí líbit, protože to vytváří předpoklad, že po dalších volbách bude snaha vše zvrátit a zakládají se tak předpoklady pro nestabilitu,  jinak je to ale plně legitimní.

Co však v případech, kdy zastupitelé vyjádří nějaký svůj názor, návrh či požadavek shodně napříč politickým spektrem? Zdálo by se, že v tom případě je to jasná věc a vláda (rada)  takový návrh musí posvětit. Je tomu ale tak vždy? Bohužel není.

Předvedla nám to vláda na svém zasedání, kdy odmítla poslanecký návrh  na novelu zákona o pojišťovnictví, kterým by měl být vytvořen „fond“ na podporu technického vybavování hasičů.  Přitom návrh podepsala velká skupina poslanců z různých stran. Co víc, již v květnu schválil prakticky stejný návrh Senát, rovněž jako iniciativu senátorů. Návrh se těšil i velké podpoře Svazu měst a obcí, neboť se počítá i s podporou jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Přestože se jedná o něco, co by alespoň trochu vylepšovalo příjmovou část státního rozpočtu a rozpočtů obcí, něco co navrhují naši zastupitelé napříč politickým spektrem, tak vláda návrh zamítne. Zamítne, aniž by řekla jak jinak problém pomoci řešit, jak zmírnit finanční problémy hasičů, jak nesnížit úroveň ochrany našich občanů a podnikatelů. Stát se něco podobného v obci, tak padne starosta i se svou radou...

Ing. Miroslav Štěpán gen. v.v.,  bývalý Vrchní požární rada ČR, později generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…