Mladí praktici: Nechceme úřadovat, ale léčit

09.02.2020 16:43

ERecept, eNeschopenka a přebujelá administrativa – to vše je trnem v oku nastupující mladé generaci mladých praktických lékařů, kteří před chvílí opustili školu a vrhají se do praxe.

Mladí praktici: Nechceme úřadovat, ale léčit
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

„Přicházíme do oboru s nadějí, že budeme pečovat o své pacienty, ale vidíme přebujelou administrativu a byrokracii. Chceme dělat práci, kterou jsme studovali a na jakou se těšíme, léčit pacienty, vzdělávat sebe a další generaci lékařů. Nechceme úřadovat – to ať dělají úředníci, kteří jsou za to placeni. Přidávání administrativy ohrožuje zdraví pacientů,“ píší lékaři v memorandu k V. Praktické konferenci pro praktické lékaře.

Podle mladého praktického lékaře MUDr. Vojtěcha Muchy, je to vůbec poprvé, co mladí lékaři takové memorandum sepsali. Vede je k tomu znechucenost nad sliby politiků o krocení úředního šimla, které se však neděje.

„Papírová administrativa je jen vyměňována za elektronickou, která však obvykle neplní svou hlavní funkci ušetření času. Příkladem je eRp s velkou složitostí inicializace a nebezpečím zneužití elektronického podpisu, ale zejména aktuální eNeschopenka, která přesouvá práci úředníků na zdravotníky a díky její nepřipravenosti musí být prosazována výhružkami,“ cituje MUDr. Vojtěch Mucha z memoranda.

V. praktická konference pro praktické lékaře odstartovala v Brně v pátek 7. a skončila 8. února.

Prohlášení z 5. praktické konference:

My, mladí praktičtí lékaři shromáždění na V. Praktické konferenci pro praktické lékaře, kteří stojíme na začátku své profesní kariery prohlašujeme, že nejsme zcela spokojeni se situací v našem oboru. Přicházíme do něj s nadějí, že budeme především pečovat o své pacienty, ale vidíme realitu plnou přebujelé administrativy a byrokracie. Dlouhodobé sliby politiků o jejím snižování se bohužel nenaplňují. Papírová administrativa je jen vyměňována za elektronickou, která však obvykle neplní svou hlavní funkci ušetření času. Příkladem je eRp s velkou složitostí inicializace a nebezpečím zneužití elektronického podpisu, ale zejména aktuální eNeschopenka, která přesouvá práci úředníků na zdravotníky a díky její nepřipravenosti musí být prosazována výhružkami.

Prohlašujeme:
My mladí praktici chceme dělat práci, kterou jsme studovali a na jakou se těšíme: léčit pacienty, vzdělávat sebe a další nastupující generaci lékařů, nechceme úřadovat – to ať dělají úředníci, kteří jsou za to placeni, přidáváním administrativy je ohrožováno zdraví pacientů.

Mladí praktici z.s.
a účastníci V. Praktické konference pro praktické lékaře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …