Monika Šimůnková: Extremisté nenabízejí řešení pro sídliště Máj

06.07.2013 15:15

V sobotu 29. června se v Českých Budějovicích odehrála jedna z bezpečnostně nejvážnějších akcí v České republice za posledních několik let. Veřejné shromáždění se změnilo v nenávistný pochod na sídliště Máj, kde žije řada romských rodin. K radikálům se přidala i řada místních obyvatel. Pochod na sídliště byl doprovázený provoláváním rasistických hesel, došlo ke střetu s policisty, házení kamení i zapálení několika kontejnerů.

Monika Šimůnková: Extremisté nenabízejí řešení pro sídliště Máj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Monika Šimůnková, tehdy zmocněnkyně pro lidská práva, dnes zástupkyně ombudsmana

Odsuzuji tímto důrazně všechny nenávistné projevy, které se v Českých Budějovicích během soboty odehrály. Není absolutně přípustné, aby kdokoli svou frustraci a nenávist ventiloval agresí ať už je směřována proti komukoli
 
Nepodceňuji skutečnost, že někteří obyvatelé tohoto českobudějovického sídliště jsou frustrováni z problémů, které se zde dlouhodoběji vyskytují. Na jednom místě je zde sestěhován větší počet lidí v sociálně tíživé situaci. Dětem a mladým lidem tu zřejmě schází i dostatečné prostory a aktivity pro smysluplné využití volného času. Mnozí mohou navíc řešit vlastní problémy spojené například s nesnadným hledáním zaměstnání nebo se zadlužením.
 
Ani to však nesmí vést k situaci, kdy se lidé začnou uchylovat k extremistům a jejich nepřijatelným návrhům, jak tyto problémy řešit. Nelze přijmout princip kolektivní viny na základě etnického původu. Své rozhořčení by proto místní obyvatelé neměli směřovat pouze k Romům. Měli by se zajímat například i o to, zda se vedení města dostatečně zabývá problémy, které v tomto místě jsou, jak město hodlá řešit situaci, kdy se na jednom místě koncentruje větší počet lidí ve špatné sociální situaci. Přese všechno věřím, že zde stále existuje řada fungujících demokratických principů i prostoru k dialogu o tom, jak je možné řešit vážné problémy, které se objevují v našem okolí. Stejně tak tomu stále je, doufám, v Českých Budějovicích, Duchcově i v dalších místech republiky.
 
Ve spolupráci s kolegy z Agentury pro sociální začleňování a Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny jsem proto nabídla primátorovi Českých Budějovic panu Juraji Thomovi pomoc při řešení současné situace. Nabízím například pomoc při možném uspořádání veřejného setkání obyvatel sídliště Máj, na kterém by lidé mohli otevřeně vyjádřit své názory konstruktivnějším způsobem než při nenávistném pochodu. Na toto setkání by navázalo rozpracování těchto návrhů do krátkodobějších i dlouhodobějších kroků, obdobně jak to Agentura pro sociální začleňování nabízí dalším městům, ve kterých se na jednom místě nachází vyšší koncentrace občanů v tíživé sociální situaci. Přínosem pro vedení města by mohly být i naše zkušenosti a poradenství při posuzování zákonnosti ohlášených shromáždění. Za účelem prodiskutování těchto otázek dnes České Budějovice navštívím, abychom se s panem primátorem a jeho spolupracovníky domluvili na dalším konkrétním postupu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …