Monika Šimůnková: Senioři patří mezi nejzranitelnější skupiny obyvatelstva

02.03.2012 19:13

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková se stala patronkou Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity v roce 2012

Monika Šimůnková: Senioři patří mezi nejzranitelnější skupiny obyvatelstva
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková se na počátku března zúčastnila zahajovací konference Ministerstva práce a sociálních věcí k Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity v roce 2012 (ERAS 2012). Spolu s Květou Fialovou, Helenou Haškovcovou a dalšími významnými osobnostmi se stala patronkou tohoto roku. Při přebírání jmenovacího dekretu zmocněnkyně poděkovala za důvěru a uvedla, že patronství považuje za výzvu, aby z pozice zmocněnkyně vlády pro lidská práva přispěla k posílení ochrany práv seniorů a tím i ke zlepšení kvality jejich života.

„Senioři patří mezi nejzranitelnější skupiny obyvatelstva a proto je nutno jejich práva důsledně chránit a prosazovat. Je nezbytné zabránit diskriminaci starších lidí v zaměstnání i ve společnosti, předcházet všem formám špatného zacházení či zanedbávání seniorů a tvrdě postihovat případy fyzického nebo psychického týrání seniorů včetně zneužívání seniorů např. jako spotřebitelů. Je také potřeba měnit mediální obraz seniorů na veřejnosti, který prezentuje veřejnosti seniory pouze jako ekonomickou zátěž pro společnost a nikoliv jako zdroj cenných zkušeností a spojení s našimi kořeny“, připomněla Šimůnková.  

Zmocněnkyně aktivně podporuje dobrovolnictví a zapojování seniorů do činnosti neziskových a jiných organizací a proces mezigeneračního dialogu.

Jako patronka roku bude Monika Šimůnková usilovat o posílení postavení seniorů v rámci rodiny a o podporu rodiny ze strany státu jako takové; zvyšování povědomí odborné i laické veřejnosti o  nepřijatelnosti nejen jakéhokoliv fyzického či psychického týrání seniorů, ale také  majetkového či finančního zneužívání seniorů; včetně přísnějšího potrestání pachatelů těchto činů. Chce informovat o nejčastějších situacích, ve kterých starší lidé čelí nebo mohou čelit diskriminaci, zneužívání a jiným formám špatného zacházení; zlepšit informovanost seniorů o negativních dopadech neuváženého braní finančních půjček na tzv. výhodné nákupy ve slevách či na prodejních akcích a o možnostech ochrany proti diskriminaci a proti porušování lidských práv seniorů, včetně informovanosti o  dostupnosti různých forem pomoci (právní, psychologické a dalších).  

Vládní zmocněnkyně chce také podpořit zatím pilotně probíhající transformaci pobytových zařízení sociálních služeb, rozšířit tento proces i na zařízení pro seniory a zasadit se o zkvalitnění životních podmínek seniorů v těchto zařízeních. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…