Na tvrdo: Jak se žije s Romy v obci Krty

19.08.2011 11:49

Jsem vaším pravidelným čtenářem a mnoho článků umísťuji na svou zeď na FB. Ve většině případů se s vašimi redaktory ztotožňuji. Dovolte mi, abych reagoval svým poznatkem na články o Romech.

Na tvrdo: Jak se žije s Romy v obci Krty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

Nedávno proběhla médii zpráva, jak v jedné zastrčené obci Krty vletěla do okna zanedbaného bývalého strážního domku na železniční zastávce zápalná láhev. Humbuk kolem toho, že by jeden brečel. Už na začátku předesílám, že toto není způsob řešení problému s Romy. Zaráží mne však postup novinářů, kteří automaticky odsuzují a nehledají příčinu.

Údajně "bezproblémová" rodina Cikánů žije ve vsi už mnoho let a nejsou s nimi problémy. To prohlásil sám starosta a vrtě nechápavě hlavou, proč k útoku došlo, zaujal všeobecně očekávaný a chtěný postoj. Pravda je však zcela jiná. V okolí obce, která sama spíš slouží víkendovým obyvatelům, je mnoho chat. Po celá léta jsou postupně a opakovaně vykrádány. Tím nechci řict, že za všemi lupy stojí oni - Cikáni z nádraží, ale uvádím pro ilustraci: Jedné známé, která chatu v uvedeném katastru vlastní, opakovaně ale vykradli domek i přilehlou kůlnu právě oni. Zmizela jí sekačka na trávu, nádobí, nerezový stůl, závěsy z oken a mnoho dalších věcí.

Starostu několikrát vykradli...

Pamatuji si, jak mi říkala - jedu okolo jejich domku a vidím v oknech záclony, které mi koupil nebožtík táta, vidím povlečení z mojí chaty, jak visí na dvoře. Každé vloupání řádně ohlásila místně příslušnému oddělení Policie v Jesenici u Rakovníka. Vždy to odložili i když je na předešlé poznatky upozorňovala. Samotného starostu Krt také několikrát vykradli, lidem se ztrácí dřevo, které si poctivě koupí a natěží v lese a navezou na zimu k chatám. Pak leží zcela veřejně na dvorku domku, který obývají Romové. Jejich počet v téměř ruině nejde zjistit, protože se tam pohybují vždy noví, údajně příbuzní, především ze Slovenska, odkud utíkají sem. (Proto jich je tady čím dál víc, hlavně v Praze a v Severních Čechách).

V samotných Krtech se lidem ztrácejí králíci a důbež, proto ji zamykají na zámek. Podle slov místních se každý, včetně starosty, bojí něco proti Romům říct, aby se mu nemstili. A obec? Na vlastní náklady údajně zařídila vlepení speciálních fólií do oken cikánského domku, které by měly zabránit dalšímu útoku. Opravdu šalamounské řešení. Nikdo nikdy neřekne pravou příčinu, proč někdo se naštval a láhev do oken vhodil. A tak budeme stále sypat popel na svou hlavu, že my jsme ti špatní, rasově nesnášenliví až se nám to brzy vymstí.

Z redakční pošty, Zbyněk Štíbr

ZAUJALO VÁS:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …