Obchodní výměna s francií vzrostla za 10 let o 140 %

08.12.2014 8:49

Přestože naše vzájemná obchodní výměna s Francií postupně za posledních 10 let vzrostla o 140 %, potenciál tohoto trhu zatím nebyl plně doceněn vzhledem k tomu, že jde o trh blízký jak geograficky, tak kulturně.

Obchodní výměna s francií vzrostla za 10 let o 140 %
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francie je jednou z největších evropských ekonomik a trvale 5. největším investorem v České republice. Na francouzský trh zamířilo vloni 4,8 % českého exportu a ten je tak čtvrtým nejvýznamnějším odbytištěm pro českou ekonomiku. Česká republika je pro Francii druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem z nových členských zemí Evropské unie.

"Každý rok představujeme Českou republiku na více než dvaceti prezentacích v různých francouzských regionech a registrujeme návrat francouzského zájmu o střední Evropu. Důvodem je nejen blízkost geografická a kulturní, ale především kvalita, reaktivita a technická zdatnost českých firem. Francouzsko-česká obchodní komora se zaměřuje na podporu a další rozvoj obchodní výměny mezi českými a francouzskými firmami. Velký potenciál vidíme zejména v příležitostech pro střední a malé firmy, pro které jsme nově založili pracovní skupinu MSP. Doufáme, že přibude českých podnikatelů, kteří zkusí své štěstí ve Francii a kteří především budou chtít navázat spolupráci s francouzskými partnery, aby se společně pokusili získat postavení na nových trzích, například ve frankofonní Africe, území s velkým potenciálem“ uvedl Constantin Kinský, předseda Francouzsko-české obchodní komory.

S přibližně 500 společnostmi a 100 000 zaměstnanci je Francie 5. největším investorem v České republice. Velké skupiny, které do země přišly v 90. letech během privatizace, jsou dobře etablované a jejich přítomnost soustavně roste.

„Od roku 2007, i přes finanční krizi a nepříznivé podmínky pro investice, přichází do podnikatelského inkubátoru Francouzsko-české obchodní komory v průměru jedna nová společnost každé čtyři týdny, pravidelně po celých sedm let,“ dodává Kinský.

Dovoz z Francie do ČR vzrostl v roce 2013 o 5 % a dosáhl tak hodnoty 3,39 miliard eur. Český vývoz do Francie v letech 2012 i 2013 činil 5,56 miliard eur. Vzájemná obchodní bilance je ve velkém přebytku ve prospěch ČR, a to v celkové výši 2,17 miliard eur za rok 2013. Pro Českou republiku Francie nadále zůstává 6. nejvýznamnějším obchodním partnerem. Velká část obchodů uzavřených v roce 2013 byla podepsána díky filiálkám francouzských firem operujících v ČR.

Příkladem významné francouzské investice „na zelené louce“ v ČR je společná investice francouzské společnosti PSA Peugeot – Citroën a japonské společnosti Toyota do nového závodu na výrobu malých osobních automobilů TPCA v Kolíně, jejíž výše je 1,3 miliard EUR. Závod zahájil výrobu v roce 2005, v roce 2014 představila automobilka tři nové modely aut a v návaznosti na rozšíření výroby masivně investovala. Společnost TPCA využívá z 80% součástek pocházejících od českých subdodavatelů.  Mezi dalšími významné investory patří například společnosti Société Générale, Vinci, Bouygues, Veolia, Saint-Gobain, Dalkia, Sodexo, Alstom, Lafarge či Bongrain a Bel.

Nejčastěji vyváženými komoditami z ČR do Francie jsou dopravní prostředky, které tvoří jednu třetinu exportu, dále stroje, strojní zařízení a komponenty, elektronika a informační technologie. Přes dramatický propad prodeje dopravních prostředků v prvním pololetí 2013 (o 20 %), nakonec v roce 2013 meziročně klesl jejich vývoz do Francie o pouhých 2,6 %. Největší nárůst zaznamenaly elektrospotřebiče a domácí spotřebiče (+18 %) a oblečení, kožené výrobky a obuv (+24,5 %).

O Francouzsko-české obchodní komoře

Francouzsko-česká obchodní komora byla založena v roce 1996 a v současnosti má 283 členských společností, mezi nimiž najdeme 57 % francouzských, 32 % českých a 11 % mezinárodních firem z mnoha průmyslových odvětví, ale také například z bankovního, obchodního nebo potravinářského sektoru. FČOK je platformou pro rozvoj francouzsko-české komunity, obchodních a kulturních vztahů obou zemí a zároveň podporovatelem myšlenky jednotné Evropy.
Pro členské společnosti i veřejnost pořádá tým FČOK debatní obědy, diskusní setkání a konference, speed business meetingy, turnaje v pétanque a golfu, kulturní a společenské akce jako například degustační večer Beaujolais nouveau a Svatomartinské. Za celý rok 2013 přišlo na akce FČOK více než 2500 hostů. Služeb obchodního oddělení na podporu podnikání využije ročně více než 60 firem.

Více informací na www.ccft-fcok.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …