Odborové organizace na železnici vyslovily společně STOP Ministerstvu dopravy

10.12.2016 12:07

Odborové organizace na železnici, působící na Českých drahách mj. v rámci svých podnikových a firemních výborů, vyjádřily společné stanovisko k alarmujícímu vývoji na české železnici a zcela jednoznačné stanovisko, že Ministerstvo dopravy (MD) svojí chaotickou politikou přestalo plnit poslání a ambice státní instituce, garantující zájmy České republiky a dodržování platných norem.

Odborové organizace na železnici vyslovily společně STOP Ministerstvu dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Po skandálu v souvislosti se zákonem o zadávání veřejných zakázek (ZVZ), jehož stávající podoba diskriminuje v účasti na veřejných soutěžích státní akciovou společnost České dráhy, jelikož má ze zákona č. 77/2002 Sb. akcie v listinné podobě a nikoliv zaknihované, se Ministerstvo dopravy probralo a po úvodní bagatelizaci problému  vyvíjí zákonodárnou iniciativu formou novelizace ZVZ.

Odborové organizace zároveň kritizují MD za blokování evropských prostředků do vozidel a odmítají záměr pořizování kolejových vozidel přes „státní půjčovnu“ na vysoutěžené tratě, resp. linky, jak si přejí soukromí dopravci a podařilo se jim tímto směrem MD ovlivnit. V této souvislosti vznikl MD další skandál. Již delší dobu je na veřejnosti i Vládě ČR prezentováno, že po nás chce Evropská unie otevírat a modernizovat vozový park tímto způsobem. Jak se však ukázalo, MD se opírá o umělě vytvořenou zástěrku a dopis s hlavičkou Evropské komise (EK), který obsahuje pouze úvahy a názory jednoho z úředníků, spadajícího navíc pod jiné ředitelství EK než hospodářskou soutěž nebo dopravu, a to ve formě nezávazných úvah, které nejde nejde vzít za základ, na kterém staví MD novou vizi liberalizace železničního trhu v osobní dopravě v rozporu s vládními usneseními. Jde tak pouze o další blamáž a ostudu MD !!!

Situaci na české železnici projednaly na svém jednání 8.12. firemní výbory a generální rada Svazu odborářů služeb a dopravy s tím, že bude v příštím týdnu oslovena Vláda České republiky, aby zajistila zákonné postupy a dodržování českých i evropských norem v resortu dopravy.

Jindřich Berounský
místopředseda Firemního výboru ČD Svazu odborářů služeb a dopravy

Společné prohlášení odborů, které podepsali:

Vladislav Vokoun, předseda Podnikového výboru ČD Odborového sdružení železničářů
Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců České republiky
Jan Kadečka, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy
Stanislav Trojan, prezident Unie železničních zaměstnanců
Luboš Malík, prezident Federace vozmistrů
Aleš Košťál, viceprezident Federace vlakových čet
Vlastimil Jelínek, předseda Cechu strojvůdců České republiky
JUDr. Tomáš Sunegha, předseda Odborového sdružení zaměstnanců síťových odvětví
Robert Koutný, místopředseda Demokratické unie odborářů

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.