Odbory: Rozpad, strach a marnost v ČT. Spotřeba antidepresiv u zaměstnanců narůstá

26.02.2014 12:45

Prohlášení výkonného výboru Nezávislé odborové organizace k situaci v České televizi.

Odbory: Rozpad, strach a marnost v ČT. Spotřeba antidepresiv u zaměstnanců narůstá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Výkonný výbor Nezávislé odborové organizace ČT v Praze vyjadřuje hluboké znepokojení a politování nad odchody výrazných tváří, po řadu let spjatých s televizí veřejné služby, i zkušených editorů z České televize. Během několika týdnů došlo k totálnímu rozpadu dosud kompaktního týmu Událostí komentářů a diskusních pořadů ČT24. Odchody zkušených osobností z ČT jsou důsledkem dlouhodobě napjaté atmosféry, ve které se jen těžko duševně pracuje. Jistě není samo sebou, že se v posledních dvou letech rapidně zvýšila spotřeba antidepresiv indikovaných závodní lékařkou. V prostředí plném strachu, marnosti a beznaděje, kde jsou zaměstnanci i externí spolupracovníci mnohdy nuceni k neúnosné pracovní době, která jim znemožňuje elementární kontakt s rodinami, se nedá očekávat žádný profesní růst, tvůrčí invence ani spokojenost z vykonané práce. Není tedy divu, že z takového prostředí, kde převažuje demotivace, únava a pasivita, lidé utíkají. Jsme zklamáni důsledky řídících metod, které předvádí management, do jehož působení jsme zpočátku vkládali nemalé naděje.

Za stávající situaci je však do značné míry spoluzodpovědná i Rada ČT, která se dlouhodobě nechová jako kontrolní orgán, ale spíš jako obhájce managementu, který do čela televize veřejné služby dosadila. Na takový kontrolní orgán nemá nejmenší smysl se obracet s jakýmkoli podnětem či stížností.
Vzhledem k vážnosti situace, vyzýváme, v posledních patnácti letech již poněkolikáté, zákonodárné sbory, aby už konečně přikročily k tolik potřebné radikální změně zákonů tak, aby mediální rady nemohly být voleny na základě tajemných lobbisticko-politických obchodů a tudíž z velké většiny nebyly složeny z poslušných loutek bez sebevědomí, morální integrity a bez odpovědnosti k veřejnému zájmu. Ostatně nová politická reprezentace mimo jiné před volbami slibovala odpolitizování mediálních rad, a změny příslušných zákonů jsou obsaženy i ve vládním programovém prohlášení. Důrazně žádáme, aby legislativní proces byl zahájen neprodleně, než bude v televizi veřejné služby dílo zkázy dokonáno.

Výkonný výbor NOO ČT v Praze:
Antonín Dekoj v.r., předseda NOO
Hana Vidimská v.r., místopředsedkyně NOO
Jiří Černý v.r.
Adam Komers v.r.
Jiří Utitz v.r.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…