Oldřich Rambousek: Brexit nemůže být totéž, co Czexit nebo Skexit. Nemíchejme hrušky a pušky

27.06.2016 14:01

Brexit je značně důležitou událostí světového významu, ale prozatím bych jej nepřeceňoval. Ve vzduchu totiž visí otázka zásadního charakteru a tou je, zdali se bude Britský parlament výsledky Britského referenda řídit. Je toto referendum pro Britskou vládu závazné? V tomto směru jsme dosud nedostali žádné stoprocentní informace.

Oldřich Rambousek: Brexit nemůže být totéž, co Czexit nebo Skexit. Nemíchejme hrušky a pušky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Je pravdou, že Brexit dal Bruselské byrokracii a demagogii pěknou facku, kterou už měl dostat dávno. Myslím však, že je už pozdě a moloch zvaný EU je nereformovatelný. Musíme si však uvědomit, že Britové, ač byli členy EU, tak více méně udržovali směr své politiky k okolnímu světu a hlavně USA. Ten, kdo říká, že se nyní GB přikloní k Rusku je bláhový a vykládá nesmysly. GB si naopak uvolňuje ruce k ještě pevnějšímu svazku s USA. EU jim v této politice byla jistou překážkou a omezovala její svobodné rozhodování. Otázka Brexitu má více politických úrovní, ale řekl bych, že nejpodstatnější úrovní Britského kroku se nachází v úrovni vojenské. Evropa je chystána na válku.
 
Docela mě straší záměry České nebo Slovenské veřejnosti k následování Britů. Samozřejmě, že z lidského a morálního hlediska by takovéto kroky byly zcela legitimní a především z hlediska opětovného získání národní svobody a samostatnosti. Má to však háček, neřkuli hák. Tím hákem je naše přímá hospodářská závislost na západu. Jsme přímo závislí na dovozech téměř všeho zboží, zejména však potravin. Nepředpokládám, že by dovozy byly zastaveny, ale předpokládám cenovou válku a následnou nedostupnost potravin a s tím spojený hlad a bídu obyvatelstva. Naše zemědělství bylo zdevastováno způsobem nevídaným. Znamená to riziko, že Česká nebo Slovenská republika může být umravněna cenovými restrikcemi a bránit se nemáme čím. Bez silného spojence se tedy neobejdeme a nedá se předpokládat, že by nám šlo Německo po vystoupení z EU na ruku, protože tím by ztratilo velmi levnou pracovní sílu Čechů a Slováků. Už by nemohli naše národy tak snadno vykořisťovat. Bohužel mají v rukou jiné nástroje, kterými nás mohou týrat a to je nezvratný fakt. Dalším značným problémem je fakt, že máme armádu, která není schopna ochránit naše území, natož národ. Leda, že by sám Stropnický se svým mužným a svalnatým synem nasedli na své oře a jali se po vzoru Jana Žižky bránit svou vlast vozovou hradbou. Vozů mají na ministerstvu obrany dost.
 
Politicky se situace řešit jistě dá, ale je problém v tom, že naše politické špičky jsou tak silně navázány na EU, že nechtějí cokoliv měnit. Peníze ze západu by jim mohly chybět a mohlo by to znamenat i ohrožení existence některých politických subjektů a s tím je spojena i ztráta moci v zemi. Své by Vám o tom jistě mohl povyprávět generál Pavel, který ze štábu NATO dobře ví, co by znamenalo případné navázání užších politických a ekonomických vztahu s Ruskem nebo Čínou. USA a Německo by toto těžko mohly vydýchat. Je to však naše velká šance. Spojenectví s Ruskem a Čínou by nám přineslo nejen svobodu, ale i značnou ekonomickou prosperitu. Sami však nezmůžeme nic-my nejsme v postavení Britů.
 
Chápu tedy postoj premiéra Sobotky, že se k CZEXITU a referendu staví odmítavě. Vím, že je to vokurka, ale bohužel v tomto ohledu má pravdu. Je jen otázkou, zda si uvědomuje onu nepřipravenost a velkou zranitelnost ČR, nebo to vše vnímá z pohledu záchrany vlastního zadku a udržení lžipartaje ČSSD u moci. To vše je otázka jeho svědomí.
 
V globálu by jistě byl pro ČR z vlasteneckého pohledu CZEXIT výborný a i já bych jej podpořil. Nejprve bych však třeba i tajně hledal spojenectví u slovanských bratří a to především s ohledem na CELÝ NÁROD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…