Oldřich Rambousek: Proč klesá úroveň školství?

28.06.2014 8:58

Školní rok 2013 – 2014 skončil a pro mnohé z nás je tento čas jakýmsi milníkem v životě. Školní lavice opouštějí tisíce žáků, ale je nutno si povšimnout, že i pro mnohé kantory končí jejich život za katedrou. Přišel totiž jejich čas odchodu na zasloužený odpočinek. Není na tom nic extra zvláštního, vždyť jde o přirozený běh života, ale přesto si dovolím na některé fragmenty tohoto běhu upozornit.

Oldřich Rambousek: Proč klesá úroveň školství?
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Škola je samozřejmě základ života a ty základy jsou takové jaké má škola pedagogy. Vysokoškolský titul však sám o sobě není zárukou kvalitního učitele, natož člověka. Je velmi důležité, aby se při práci pedagoga snoubily znalosti odborné s kvalitami lidskými. Teprve takto vzniklý symbiont má perspektivu stát se kvalitním učitelem – učitelkou. Bohužel takových je stále méně.

Rád bych tedy touto formou vzpomenul a poukázal na skvělou učitelku a posléze i ředitelku Základní školy 5. května ve Dvoře Králové nad Labem paní magistru Hanu Šturmovou. Měl jsem tu čest být jejím žákem a i moje děti. Tato vzácná žena strávila ve stejné škole více než 35 let svého života a předávala nepřebernému množství dětí své znalosti, zkušenosti, ale především čest a lásku k rodné vlasti. Musím uznat, že i když byla učitelkou za dvou režimů, tak nikdy neztratila svůj glanc, čest a cit pro spravedlnost. Její přímočarost a autorita byly pověstné. Také proto kdysi v minulosti dostala přezdívku podle představitelky hlavní role v jednom švédském filmu – Ida Raskenová. Velmi dobře si pamatuji, že nikdy nerozlišovala žáky podle toho, čím že byl jeho otec nebo matka. Prostě stejný metr na všechny a dle informací mých dětí toto pravidlo uplatňovala až do samotného konce svého působení na škole. Svou odbornost zvládala takovým způsobem, že úplnému neumětelovi dokázala do té hlavy něco nacpat a zajistit, aby tam alespoň něco zůstalo. Nedělala to ani tak systémem špatných známek jako spíše důsledností a neustálým opakováním. Učila žáky poctivosti a víře v sebe sama. Vedla je k tomu, aby se k problémům stavěli čelem a neuhýbali před nimi.

Jejími hlavními předměty byl český jazyk a dějepis. Jako žáci jsme moc nechtěli chápat důležitost těchto předmětů, ale čas ukázal jejich důležitost, o které vždy hovořila paní učitelka. V dnešní době je to ještě důležitější, protože český jazyk je tvrdě konfrontován s přistěhovalectvím, mísením jazyků a kultur. Domnívám se, že český jazyk je bohužel v některých směrech upozaďován a je jen na nás, abychom nedopustili jeho postupnou devastaci a asimilaci. Prostě rodný jazyk musí národ udržet stůj co stůj.

O dějepisu a dějinách lze v kostce říci toto. „Kdo nezná dějiny – jako by neznal sám sebe.“ Je to svatá pravda, potvrzená neutěšenou současností. Dnešní mladí lidé mají poměrně zkreslené představy a znalosti o českých dějinách a dost dobře neví, na čem stavět a tím také ztrácejí pocit osobitosti a národní hrdosti. Vím, že toto paní učitelku Šturmovou hodně trápilo, avšak učební plány byly dané. Ještě, že dobrý učitel si dovedl vždy najít prostor k uvedení určitých záležitostí na pravou míru. Dějiny jsou totiž dané a nikdo by je neměl překrucovat.

České školství začalo upadat po přechodu na tzv. západní model výuky, který zcela ignoroval a ignoruje české dějiny a kulturu. Dalším likvidátorem školství je vláda a nekompetentní úředníci ministerstva školství, kteří ve snaze co nejvíce vlézt v řiť Německu a EU umožňují, ba přímo se podílí na rozvalu školství.

Školský systém řádně funguje díky dnes již starým matadorům oboru, kteří vědí, co mají dělat a také díky tomu, že mají velmi dobré základy z toho „špatného“ socialistického školství. Dnešní mladá generace učitelů až na světlé výjimky nestojí ani za řeč. Těm už pramálo záleží na mateřském jazyku, či národních dějinách nebo lidském a hlavně čestném přístupu. Největší prioritu bohužel ve většině případů mají peníze.

Nelze neříct, že paní učitelka a ředitelka Šturmová byla několikrát atakována poněkud jednoduššími lidmi, jejichž ratolesti ve škole zrovna dobře neprospívaly a ony ataky vedly až tak daleko, že se někteří lidé neštítili žádat její odvolání. Nejvíce křičeli ti, kdož měli mlčet. To by však nebyla paní ředitelka, aby tuto situaci nezvládla. Vahou své autority držela na úrovni i učitelský sbor.

Škola 5. května ve Dvoře Králové a celé školství ztrácí odchodem do důchodu skvělou učitelku a ředitelku školy. Jsem toho názoru, že její příklad je hoden následování a myslím, že by bylo vhodné paní ředitelku Mgr. Hanu Šturmovou řádně ocenit za její celoživotní přínos naší společnosti. Proto si tímto prostřednictvím dovoluji navrhnout ocenění pro paní Mgr. Hanu Šturmovou ve formě vyznamenání za zásluhy či celoživotní dílo.

Rambousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha