Oleg Gubin: Důsledná delangerizace je nutným předpokladem pro úspěch v boji s korupcí

29.11.2013 21:31

Včerejší televizní Hyde Park a navazující diskusní pořad Máte slovo se shodně zaměřily na současný nejzávažnější společenský problém: korupce jako rakovina prorůstá do všech vrstev společnosti. Policie má v popisu práce řešení, ale je ochromena. Přetrvává destrukční vliv působení ministra vnitra Ivana Langera z ODS v letech 2006 až 2009. Martin Pecina v úřednické vládě Jana Fischera se pokusil o “delangerizaci“, ale byl ve vládě příliš krátce.

Oleg Gubin: Důsledná delangerizace je nutným předpokladem pro úspěch v boji s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Po Fischerově vládě nastoupil koaliční kabinet Petra Nečase. Langera voliči ve volbách 2010 sice vykroužkovali, stále si však zachoval nesmírný vliv na vnitru jako premiérův poradce. Radek John z Věcí veřejných jako ministr vnitra působil spíše komicky, během jeho krátkého funkčního období však došlo k závažné změně na policejním prezidiu: Langerem dosazeného Oldřicha Martinů vystřídal do té doby neznámý policejní prezident Petr Lessy.

Za Kubiceho omyly platí stát vysoké odškodné. Proč ne sám Kubice z vlastní kapsy?

Rychle se ukázalo, jak je změna významná. Lessy okamžitě zrušil příkaz svého předchůdce, že všechna oznámení o možných korupčních případech je nutno hlásit na policejním prezidiu. To byl zřejmě jeden z důvodů, proč se Lessy znelíbil Johnovu nástupci Janu Kubicemu.

Je možno připomenout, že Kubice proslul mimo jiné tím, že ještě jako šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) držel šest týdnů ve vazbě Věru Jourovou, současnou poslankyni a první místopředsedkyni hnutí ANO. Jourová se proti neoprávněnému obvinění z korupce obhájila. Na státu pak vysoudila několikamilionové odškodné. Bohužel, soud již neurčil, že Kubice má odškodné zaplatit z vlastní kapsy.

Petr Lessy byl hostem televizního Hyde Parku. Moderátor jej tlačil k vyjádření, kdo byl v pozadí jeho odvolání z funkce policejního prezidenta před 14 měsíci a zda sám připravuje nějaké odvetné opatření. Lessy zůstal nad věcí; žádné jméno nevyslovil. Každý divák však musel pochopit, že viníkem byl Jan Kubice.

Nezávislý soud nedávno pravomocně rozhodl, že Petr Lessy byl z funkce odvolán neoprávněně. Náleží mu také ušlý platový rozdíl. Obávám se, že tuto částku opět uhradí stát. Selský rozum ovšem ví své: platit by měl viník, tedy Jan Kubice.

Martin Pecina, o němž byla zmínka v úvodu, je opět ve funkci ministra vnitra, byť v demisi. Musí řešit závažný problém: Petra Lessyho soud vrátil k policii, ta však již déle než rok má prezidenta Martina Červíčka. Proti němu nejsou vážné výhrady. Pecina si již vyžádal stanovisko Ústavu státu a práva, ale není mu co závidět.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…