Oleg Gubin: Jiří Paroubek se vrátil do známých míst

26.01.2017 13:31

Krátce před Vánocemi jsem se z Parlamentních listů dozvěděl, že některé základní organizace sociální demokracie, mimo jiné v Praze – Velké Chuchli, projevily zájem o návrat Jiřího Paroubka do ČSSD.

Oleg Gubin: Jiří Paroubek se vrátil do známých míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jsem členem místní organizace v Motole, ve stejném obvodu Prahy, jako je zmíněná chuchelská. Oslovil jsem naši předsedkyni, bývalou poslankyni Gábinu Kalábkovou, zda bychom se i my neměli na Jiřího Paroubka ve stejné věci obrátit. Na poslední loňské schůzi jsme vše prodiskutovali. Gábina informovala, že již Paroubka při náhodném setkání oslovila a pozvala jej na naši první schůzi v roce 2017.

Zmíněná schůze – za účasti Jiřího Paroubka – proběhla ve středu 25. ledna. Paroubek byl po zásluze ústřední postavou. Společně jsme prošli jeho politickou i profesní dráhu: pět let byl náměstkem pražského primátora pro ekonomii, poté se z budovy magistrátu na Malém náměstí přesunul na náměstí Staroměstské jako ministr místního rozvoje. Po roce ve funkci – roku 2005 – padla koaliční vláda Stanislava Grosse a sám Gross navrhl ve vedení ČSSD jako svého nástupce Jiřího Paroubka. V témže roce se uskutečnil mimořádný sjezd sociální demokracie a Jiří Paroubek byl zvolen předsedou strany.

Proběhlo oranžové tsunami

Nastalo období stoupající obliby ČSSD, spočívající v politice, odpovídající zájmu a prospěchu široké veřejnosti. Preference strany postupně vyskočily z 8 – 10 procent na hodnoty vysoko nad třicítkou. Vyvrcholení přinesl volební rok 2008. V krajských a senátních volbách proběhlo „oranžové tsunami“. Sociální demokracie získala 36 procent platných hlasů. Do Senátu se kvalifikovalo 23 senátorů za sociální demokracii!

Volby se konaly 17. – 18. října 2008. Druhý volební den odpoledne a navečer, kdy ústřední volební komise postupně vyhlašovala volební výsledky, otevřela strana v pražské kavárně Hybernia v sousedství Lidového domu volební studio. Několik účastníků včerejší schůze bylo toho dne v Hybernii přítomno. Rádi jsme zavzpomínali na nadšenou atmosféru i nezastírané rozpaky zúčastněných novinářů, kdy Jiří Paroubek a další vedoucí činitelé ČSSD v přímém vysílání České televize hodnotili ohlášené a potvrzené volební výsledky.

Paroubek i s rodinou vystaven mediální štvanici

Prioritní pozice sociální demokracie nenechala pravicové politiky v klidu. Proti ČSSD a Jiřímu Paroubkovi zvlášť rozpoutali pomocí spřízněných novinářů neustále sílící mediální štvanici, která postihla i jeho rodinné příslušníky. Na včerejší schůzi Paroubek vzpomněl i na toto pro něj mimořádně trýznivé, až zdraví ohrožující období. Štvanice postihla i další členy Paroubkovy rodiny. Vše vyvrcholilo v dalším volebním roce 2010. Ve volbách do Poslanecké sněmovny získala ČSSD 56 mandátů a zůstala nejsilnější stranou, rýsující se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných však Jiřího Paroubka dohnala k demisi. Živě vzpomínám na nadšení Petra Nečase v přímém přenosu: „Prej odstoupil Paroubek, opravdu?“

V kádrové politice ČSSD ustrnula

Současnou situaci ČSSD posuzuje Paroubek realisticky. „Po neúspěšných krajských a senátních volbách jsem nezaznamenal žádnou sebereflexi, žádný přesun uvnitř strany, pokud nepočítám výměnu dvou ministrů ve vládě. V demokracii je přece výměna kádrů docela běžná a není třeba se nad tím pozastavovat. Někdejší známý sovětský politik to říkal trochu jinými slovy, ale ten se zase s demokracií příliš nepáral.“

V kádrové politice ČSSD podle Paroubka v posledních letech ustrnula. Na čelných místech se neobjevil žádný úspěšný politik z regionů. Strana nevytyčila ani ústřední téma pro letošní nadcházející sněmovní volby, snad kromě úpravy daňového zákona. Vyhlídky ve volbách proto Paroubek odhaduje okolo 15 procent. Převratná řešení neočekává ani od březnového sjezdu v Brně.

Přesto je Jiří Paroubek ochoten straně pomoci, přes negativní zkušenosti z vysoké politiky. Jeho přímému návratu ovšem brání jeden bod stranických stanov. Podle tohoto článku je vstup osoby, která dříve stranu opustila, možný pouze se souhlasem vyššího, tedy krajského stranického orgánu. Předseda KVV Praha Miloslav Ludvík se již v předstihu stačil vyjádřit, že Paroubkův návrat nepodpoří.

Je dobré vědět, že Jiří Paroubek i v letech strávených ve vysoké politice byl současně úspěšným předsedou obvodního výkonného výboru v Praze 5. To přímo kontrastně působí v současné situaci, kdy je ČSSD v rámci obvodu zcela na dně a lidé o ní vlastně ani nevědí. Nynější předseda OVV Jan Smetana je posedlý touhou po funkčních postech. Nepochybně si zjistí, o čem Jiří Paroubek na naší schůzi hovořil.

Oleg Gubin

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…