Oleg Gubin: Jiří Zimola si s Andrejem Babišem umí poradit

29.11.2018 11:15

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny na téma nedůvěry vládě Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo proběhla podle očekávání. Nedůvěru podpořilo všech 92 poslanců šesti opozičních stran. Opozice potřebovala o devět hlasů víc. Proti návrhu hlasovali všichni poslanci Babišova hnutí ANO a také všichni přítomní komunisté. Poslanci ČSSD, o jejichž postoji se dalo spekulovat, se hlasování podle jednomyslného rozhodnutí předsednictva strany nezúčastnili.

Oleg Gubin: Jiří Zimola si s Andrejem Babišem umí poradit
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Premiér Andrej Babiš v pořadu Názory bez cenzury.

Takto by se dal stručně popsat průběh osmihodinové mimořádné schůze. Ta byla ovšem plná kontroverzních útoků opozičních poslanců a Babišovců. Sám Andrej Babiš vystoupil hned v úvodu s více než půlhodinovým proslovem. Vyzvedl některé pozitivní výsledky své vlády, zejména z programu sociální demokracie. Zmínil také některé zdravotní problémy členů své rodiny, kteří jsou ve zmíněné kauze stíháni spolu s ním.

Babiš několikrát zopakoval výsledek svého hnutí v parlamentních i komunálních volbách. Jeho stanovisko je možno shrnout: „Buď mě odvolejte, nebo nás porazte ve svobodných demokratických volbách. Jinak se mě nezbavíte.“

Je dobré zmínit i některé opoziční argumenty. Jimi hýřili zejména piráti. Jejich poslanec Jakub Michálek přirovnal Babišovo vychvalování k plnění vládního programu během komunistického režimu, jak se prý všechno daří. Kolik kilometrů dálnic jste postavili? Co říkáte zásahu policie na Ministerstvu pro místní rozvoj a v agentuře Czechtourism? „Babišova rétorika připomíná styl Milouše Jakeše,“ poznamenal Michálek.

Mimořádná schůze v Poslanecké sněmovně měla logické dozvuky v nedělních publicistických Otázkách Václava Moravce. Babišovo hnutí zde reprezentovala elegantní Jana Mračková Vildumetzová, předsedkyně Asociace krajů. Jejími oponenty byli předseda Pirátů Ivan Bartoš a místopředseda ČSSD Martin Netolický. Oba zdůraznili nepřípustnost trestně stíhaného premiéra v čele vlády. Bartoš navíc oponoval Vildumetzové v jejím stanovisku, že piráti by se premiérovi za jeho napadání měli omluvit. „Omluvit by se měl naopak premiér za svoje tvrzení o zdrogovaných pirátech,“ prohlásil Bartoš.

V úplném závěru je potřebné vysvětlit jméno Jiřího Zimoly v titulku. Zimola, charismatický sociální demokrat, odstoupil před 14 dny z postu místopředsedy ČSSD. Obávám se, že tím své straně neprospěl. Je užitečné připomenout, že v krajských volbách v roce 2016 jihočeští socani pod Zimolovým vedením Babišovo ANO na hlavu porazili. Bohužel, projevily se rozpory ve vedení ČSSD a pro sněmovní volby v následujícím roce Sobotkovo vedení Zimolu z kandidátky stáhlo. Skončilo to, jak známo, drtivým debaklem.

Oleg Gubin

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …