Oleg Gubin: Lidé manifestovali pro svého prezidenta

09.03.2015 16:01

Národe, probuď se! Pod tímto heslem svolal senátor Jan Veleba, předseda Strany práv občanů, manifestaci na podporu prezidenta Miloše Zemana. Záměrně bylo zvoleno místo i termín: Hradčanské náměstí, sobota 7. března. Sto šedesát pět let od narození Tomáše Garrigue Masaryka a dva roky od Zemanovy prezidentské inaugurace.

Oleg Gubin: Lidé manifestovali pro svého prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana nazvaná Národe, probuď se! spojená se slavnostním setkáním při příležitosti 165. výročí narození T. G. Masaryka

Informaci o konání manifestace bylo možno najít na webu Velebovy strany. České nejsledovanější Radio Impuls ve čtvrtek před manifestací uvedlo se senátorem rozhovor, v němž informace také zazněla. Zmínka v rozměru jednoho – dvou řádků se také objevila v sobotních novinách. To byla veškerá informovanost. Přesto k soše T. G. Masaryka dorazilo okolo tisíce lidí, možná víc. Podle transparentů bylo možno odhadnout, že přijeli z celého Česka. Z Ostravska, Olomoucka, od Budějovic či z Karlových Varů.

Před účastníky krátce vystoupil sám Miloš Zeman. Zdůraznil, že T. G. Masaryk v 65 letech neváhal odjet do USA a s prezidentem Wilsonem dojednat ustavení československého státu po skončení I. světové války. Připomněl i dřívější Masarykovy zásluhy při odhalení falešných Rukopisů a v době tzv. hilsneriády. Pro svoji pravdu si v té době popudil proti sobě studenty i velkou část veřejnosti.

Zeman poděkoval organizátorům za svolání manifestace. Účastníků si prý váží o to víc, že Praha byla jediným krajem, kde v přímé prezidentské volbě zvítězil jeho protikandidát.

Česká televize manipuluje s fakty a ohýbá pravdu

V mnoha projevech zazněla kritika zpravodajství České televize jako hlavního ovlivňovatele veřejného mínění. Jan Veleba ve svém vystoupení prohlásil: „Na jednom transparentu jsem si tu přečetl, že demokracie začíná tam, kde končí signál České televize. Nezdá se mi to přehnané.“

Veleba zmínil, že ve zpravodajství se ohýbá pravda a je nám vnucován jediný správný názor. Omezuje se prostor pro demokratickou diskusi a je trvale znevažován prezident republiky. „Chceme žít v suverénní zemi, kde není místa pro cizí vojenské základny. V zemi, která je svobodná, nezávislá a mírumilovná. To jsou hodnoty, které podporujeme a které podporujete, pane prezidente, především vy. Setrvejte a vydržte, pane prezidente!“

ČSSD má před sjezdem a nikdo z vedení nevystoupil

Ze zástupců politických stran vystoupili předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Byl jsem zvědav, zda vystoupí někdo významný i ze sociální demokracie. Při obdobné akci před časem na Klárově zaníceně hovořil poslanec Jaroslav Foldyna.

Rychle jsem si však uvědomil, že ČSSD má za týden sjezd a vystoupení kohokoli z předsednictva by u spolustraníků mohlo být vnímáno jako „podraz“ předsedy Bohuslava Sobotky. I když, jeden sociální demokrat mezi řečníky přece jen byl: Dr. Zdeněk Pernes. Nevystoupil však jako člen ČSSD, ale jako předseda Rady seniorů České republiky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…