Oleg Gubin: Miloš Zeman si zahrává se znovuzvolením

06.05.2017 21:40

Bouřlivé události okolo možné demise české vlády, okolo vzájemného vztahu premiéra Bohuslava Sobotky a vicepremiéra a ministra financí, oligarchy Andreje Babiše, vyvrcholily ve středu a ve čtvrtek několikerými konzultacemi prezidenta Miloše Zemana na pražském Hradě. Prezident se postupně sešel s Andrejem Babišem, místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem, vicepremiérem a předsedou KDU – ČSL Pavlem Bělobrádkem a na závěr série i s Bohuslavem Sobotkou.

Oleg Gubin: Miloš Zeman si zahrává se znovuzvolením
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Setkání se Sobotkou vyznělo jako ostrý střet prezidenta a premiéra. Je všeobecně známo, že se oba politici „nemilují“ – Sobotka byl ostatně mezi sociálně demokratickými „zrádci“, kteří v roce 2003 nedali Zemanovi hlas v prezidentské volbě, tehdy ještě parlamentní. Jejich současný vzájemný vztah však byl po celou dobu existence Sobotkovy koaliční vlády zdánlivě korektní. Tentokrát si však Zeman Sobotku vychutnal, řečeno slovy Babiše ve včerejším Interview ČT 24.

Moderátorka Witovská však byla na Babiše dokonale připravena. Přehrála mu několik nahrávek, v nichž Babiš hovoří s novinářem z MF DNES Markem Přibilem a radí se s ním, coby měl Přibil „vytáhnout“ na některé politiky ČSSD, například na Chovance nebo ministra Ludvíka. Je dobré dodat, že Přibil byl druhý den po zveřejnění nahrávky z redakce propuštěn.

Při přehrávání nahrávek se oligarcha neudržel. Svoje nahrávání označil za „estebácké metody“. Sabina Slonková, někdejší šéfredaktorka MF DNES, Babišem dosazená a později vyhozená, považuje nahrávky za akci Babišovy ochranky. Oligarcha se brání trestním oznámením na „neznámého pachatele“, což je ovšem spíše domácí folklór.

Jak uvedl prezident včera večer v TV Barrandov, vláda by měla dovládnout do říjnových sněmovních voleb v současném složení. Sobotku na postu premiéra by mohl nahradit jeden z trojice Zaorálek, Chovanec, Bělobrádek. Klíčová osobnost, oligarcha Andrej Babiš, by si dle prezidenta zachoval pozici ministra financí.

Závěr je zřejmý: Miloš Zeman stojí za Andrejem Babišem, bez ohledu na jeho nezdaněné dluhopisy, díky nimž si na účet připisuje denně 250 tisíc Kč. Zapomenuty jsou operace v souvislosti s Čapím hnízdem. Tím vším si prezident velmi zahrává se svým znovuzvolením v prezidentské volbě v lednu 2018. Jen aby z toho nevyplynul příští díl publikace Jak jsem se mýlil v politice…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.