Oleg Gubin: Na Václavském náměstí zavlála vítězná vlajka islandské revoluce

16.03.2012 9:04

Desetitisíce lidí po celém Česku vyslyšely Holešovskou výzvu. Nejen v Praze na Václavském náměstí, ale také na tradičních místech Brna, Ostravy a dalších krajských měst se demonstrovalo za odchod vlády i prezidenta Václava Klause.

Oleg Gubin: Na Václavském náměstí zavlála vítězná vlajka islandské revoluce
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Na Václavském náměstí proběhla protivládní demonstrace Národní rady

Holešovská výzva dále požaduje zastavení penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy stejně jako zastavení církevních restitucí. Demonstrace mají pokračovat v pátek i v sobotu. Na pražském Klárově i v pondělí.

Demonstranty v Praze přijel podpořit jeden z vůdců revoluce na Islandu, Hördur Torfasson. Předal jim vítěznou vlajku revoluce, která před pomníkem sv. Václava vlála během celého průběhu demonstrace. Islandský revolucionář svůj proslov uzavřel slovy:

„Nás Islanďanů je pouhých 320 tisíc, ale dokázali jsme naše požadavky prosadit během pěti měsíců. Když vidím vaše odhodlání, nepochybuji, že to dokážete rovněž. Vaše řady budou mohutnět a nakonec zvítězíte!“

Velmi příznivě přijali demonstrující vystoupení 96letého filmového režiséra Jiřího Krejčíka. Ten zavzpomínal na svůj film Vyšší princip a zdůraznil, že v naší současné společnosti mravnost velice chybí. Připomněl Jana Palacha a jeho sebeobětování. "Zbavte se strachu," vyzval Krejčík přítomné.

Režisér zkritizoval veřejnoprávnou Českou televizi, že demonstraci nevěnovala žádnou pozornost. Jako by jej demonstrující vyslyšeli, vyrazili po skončení demonstrace na Kavčí hory. Asi tisícovka převážně mladých lidí dorazila k budově zpravodajství ČT.

Podle informace serveru Parlamentní Listy údajně došlo ke konfliktu účastníků s šéfem zpravodajství Petrem Mrzenou, který se měl pokusit s demonstranty vyjednávat. Konflikt prý řešila policie, ale ke zranění nedošlo.

Počet účastníků demonstrace u pomníku sv. Václava odhaduji asi na čtyři tisíce. Proti obdobným akcím v loňském roce byl velmi potěšitelný vyšší podíl mladších a mladých účastníků. Organizátoři velmi zdařile připravili doprovodný program. Zpěvák Ziggi Horváth zazpíval nejznámější písně Karla Kryla a přítomní se pohotově přidali.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…