Oleg Gubin: Při konzultacích mohla zaznít jména příštích ústavních soudců

11.02.2013 17:06

Nastávající prezident Miloš Zeman ukončil v minulém týdnu politické konzultace s představiteli parlamentních politických stran. Nejvíce času věnoval Zeman čelným představitelům sociální demokracie – postupně místopředsedům Marii Benešové, Zdeňku Škromachovi, Michalu Haškovi, a úplně nakonec také předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Jak budoucí prezident předem avizoval, mezi pozvanými nebyla předsedkyně uskupení LIDEM. Zasloužený políček pro paní Karolinu.

Oleg Gubin: Při konzultacích mohla zaznít jména příštích ústavních soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman zpívá státní hymnu

Obsah Zemanových hovorů s členy stranického grémia ČSSD se novináři dozvěděli jen okrajově a v náznacích. To, že straně chybí charismatický vůdce typu Roberta Fica je známo už dlouho. O to významnější bude průběh nadcházejícího sjezdu v Ostravě. Sjezd zvolí nové vedení, které rozhodne o další strategii v konfrontaci s Kalouskovou a Nečasovou vládou.

Za podstatné považuji, co v informacích o rozhovorech v Loretánské ulici nezaznělo. Ani slovo například nepadlo o doplnění Ústavního soudu, byť to Miloš Zeman ještě ve volební kampani označil za nejdůležitější úkol příštího prezidenta. Teď spekuluji, ale byl bych velmi překvapen, kdyby například při setkání s Marií Benešovou nepadla nějaká jména. Benešová si určitě dobře pamatuje Vojtěcha Cepla. Tento soudce obstál i proti „justiční mafii“. A to bylo v situaci, řečeno slovy klasika, kdy …pokud jde o zájem vlády, musí jít spravedlnost stranou.

Možná mohlo zaznít jméno Tomáš Novosad. Také tento soudce obstál v komplikované situaci. Rozhodl, že miliardář Zdeněk Bakala se v kauze ostravské společnosti Karbon Invest zachoval jako gauner. Ve hře bylo více než 40 tisíc hornických bytů, které podle Bakalova nesplněného příslibu měli získat původní uživatelé.

Na příkladu dvou jmen je možno odvodit, že situace v justici není až tak tragická, jak se někdy zdá. Mnohem víc vhodných jmen Zemanovi pravděpodobně navrhne současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, s nímž příští prezident hodlá záležitost dopodrobna konzultovat.

Čas kvačí; Ústavnímu soudu chybí tři soudci a mandát vbrzku skončí dalším čtyřem. Soud bude zanedlouho rozhodovat o některých již oznámených ústavních stížnostech. Jde zejména o majetkové vyrovnání státu s církvemi a Kalouskův daňový balíček. Takže vyšší rychlost bude muset kromě prezidenta nasadit i Senát. Ten má při jmenování ústavních soudců poslední slovo.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…