Ondřej Fér: Hlášení o pokusu ukrást referendum

05.12.2013 13:15

Starostovi Prahy 7 Marku Ječménkovi z ODS bylo referendum o hazardu dlouho ukradené. Když poznal, že občanům ukradené není, pokouší se ho zmanipulovat a ukrást.

Ondřej Fér: Hlášení o pokusu ukrást referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Marek Ječmének se z nitra ODS do dnešní pozice vyhoupnul v době, kdy si jeho mateřská strana pod vedením Mirka Topolánka zadělávala na dnešní pád do bezvýznamnosti. S vidinou děsuplného sedmiprocentního volebního „zisku“ občanských demokratů před očima se rozhodl zvýšenou aktivitou zabránit opakování stejného scénáře v místních volbách.

Viditelný starosta

Hned na první pokus se Ječmének zviditelnil na celostátní úrovni. Jeho nápad spojit lanovkou šestý, sedmý a osmý pražský obvod se lavinovitě šířil a vzbuzoval nevázané veselí a to až do okamžiku kdy se ukázalo, že to Ječmének myslí vážně.

Komu ani v tu chvíli nedošlo, že starosta udělá cokoliv pro udržení dosavadního stylu vládnutí na sedmičce, se o tom měl přesvědčit už zakrátko. Než se k tomu dostaneme, povězme si pár slov o tom jaké vládnutí to je.

Díky koalici s ČSSD a za mlčení zastupitelů z TOP09 a KSČM se Ječménkovi podařilo zadupat opozici do země způsobem, který jí dává jedinou možnost jak se ozvat. Jsou to petice. Jejich četnost i úspěšnost dokazuje co si o vedení Prahy 7 myslí voliči. Připomeňme kauzu předraženého nákupu budovy pro radnici Prahy 7 nebo zející díru na místě někdejšího shromaždiště židů odsouzených do pekla koncentračních táborů s krycím jménem Palác Stromovka.

Stav zamoření

Jejích jednapadesát heren dělá z Prahy 7 jedno z hazardem nejzamořenějších míst i na poměry hazardem beztak zamořeného Česka. Pětadvacet jich má výhledově zmizet, ale i zbývajících šestdvacet proměňuje některé lokality sedmičky v arénu, ve které se noc co noc odehrávají bitky jak z nějaké války gangů.

Marek Ječmének se postavil rozhodně proti jakékoliv další regulaci hazardu. Aby zabránil byť i jen jednání o ní, neštítil se zatajit, popřít a zpochybnit dokonce ani dobrozdání policie. Znechucení obyvatelé Prahy 7 pochopili, že jediným způsobem jak se zbavit obtěžující přítomnosti heren a jejich osazenstva z řad kriminálníků, drogových dealerů a jejich zákazníků, prostitutek i prostitutů a věčné přítomnosti blikajících policejních světel je vzít věci do vlastních rukou.

Výzva k uspořádání místního referenda o nulové toleranci hazardu se na podzim tohoto roku setkala s nečekaně rychlým a kladným ohlasem. Ještě během rozsvěcování vánočního stromu na Strossmayerově náměstí se Marek Ječmének odmítl pod petici pro referendum podepsat. Aktivistům i štábu televizních dokumentaristů věnoval jeden ze svých pověstně bleskoskvoucích úsměvů a odkvačil do blízké radniční budovy přemýšlet co dál.

Satori na radnici

Výsledkem jeho úvah bylo překvapivé úterní rozhodnutí rady městské části o vypsání referenda o regulaci hazardu na území Prahy 7. To co se na první pohled jeví jako krok vstříc zájmu voličů v sobě ve skutečnosti skrývá hned několik otrávených návnad. Tou první a nejnebezpečnější je formulace otázek. Jedna otázka směřuje k omezení počtu heren v Praze 7 na nejvýše dvacet (čili dvacet) a ponechává vše v pravomoci obvodu. Druhá otázka míří k tomu, aby Praha 7 pražskému magistrátu navrhla uplatnění nulové tolerance k hazardu. Jinak řečeno – smyslem radničního referenda je naznačit ústupek a případně zavřít šest heren. Nulová tolerance, o kterou v původním návrhu referenda jde, by se přesunula do roviny tahanic o pouhé návrhy. Výsledek: nula, nic. Pokus vytrhnout občanům iniciativu z rukou a zneužít ji ve vlastní prospěch. Radnice navíc počítá s konáním referenda současně s volbami do Evropského parlamentu. Ty se vyznačují nízkou volební účastí. To lze považovat za další důkaz toho, že Marek Ječmének a jeho kolegové předem dělají všechno proto, aby celé referndum co nejvíc zamotali, zmanipulovali, zašmodrchali a především si vytvořili co nejvíc zadních vrátek vedoucích k jeho zpochybnění.

Kdo chce, může věřit, že se radnici Prahy 7 dostalo duchovního osvícení, kterému se v zenu říká satori. Proto ta náhlá touha po dlouho odmítaném referendu, proto ten spěch, kterému žádné volby nejsou dost včas. Anebo se žádné satori v šedé budově radnice nekonalo. To si jen radní, kterým došlo, jak moc jim teče do bot uvědomili, že referendum spojené s komunálními volbami by poslalo ke dnu nejen hazard, ale i je samotné.

Ondřej Fér
koordinátor projektu Sedmička bez hazardu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…