Ondřej Konrád: Ex-vicepremiér před soudem, čili novinka

01.02.2013 17:43

Když v létě 2010 vznikala prvá podoba Nečasovy vlády a bylo zřejmé, že předseda strany nechce ani na postu náměstka kteréhokoli ministerstva řízeného reprezentanty ODS Martina Bartáka, vzpomněl si možná leckdo, jak úzkostlivě se před lety vyhýbal politikům s nálepkou potenciálních korupčníků jiný nový premiér Vladimír Špidla.

Ondřej Konrád: Ex-vicepremiér před soudem, čili novinka
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

V kuloárech se dokonce říkalo, že když padl nějaký další personální návrh při koaličních rokováních o obsazení vládních křesel, Špidla s omluvou mizel kamsi do ústraní, kde pak listoval v materiálech BIS. Barták, náměstek Vlasty Parkanové na ministerstvu obrany a pak tamtéž ministr a dokonce vicepremiér překlenovacího Fischerova kabinetu, měl před dvěma a půl lety už pověst nevalnou, psalo se a hovořilo o něm leccos a ne příliš vybíravě. On se pak pochyby o své osobě ani nijak zvlášť nepokoušel rozptýlit. Pokud by šlo o vůbec ničím nepodložené osočování, zřejmě by se choval poněkud jinak. Ale Bartákovi se nic vysvětlovat nechtělo. Jako kdyby si byl vědom, že je lépe mlčet a moc na sebe a na své kontakty a propojení neupozorňovat.

Nečas ovšem nemohl zabránit Miroslavu Kalouskovi, cítícím se po volbách hodně pevně, aby si Bartáka nevzal na resort financí, což se dalo vysvětlovat ad jedna coby truc, a pak, to ovšem víc, jako projev jisté loajality k lidem obchodujícím s armádou. Barták nakonec stejně musel pryč, když se rozpoutala kauza vojenských tatrovek.

A ta ho nyní vede k soudu, což Barták svými ústy vítá, prý se ukáže, že o úplatek americkému managementu Tatry nikdy neřekl. Je však známo, jak se dlouhé měsíce vyhýbal výslechům a předkládal četné zdravotní doklady proč nemůže odpovídat na nepříjemné otázky. Omluvenky pocházely nadto z pražské nemocnice Na Homolce, kde původně lékař Barták pracoval.

A podle vyšetřovatelů měl on i jeho zbrojařský přítel Michal Smrž chtít od Američanů pět miliónů dolarů za to, že skoro třímiliardovou váznoucí zakázku vozidel pro vojáky, kladně vyřídí. O celé věci se už řeklo za poslední dva roky dost, stačí snad připomenout, že kauza není ovšem jednoduchá: bývalý velvyslanec USA v České republice a pak zástupce kopřivnické Tatry William Cabaniss a ředitel podniku Ronald Adams o údajném úplatku začali mluvit se značným zpožděním, mohlo by se tedy zdát, že nějakou dobu o korupci třeba i uvažovali. Adams je ostatně také obviněn, ale vzpomeňme, jak se k němu brněnští policisté před pár měsíci dost ostudně chovali. A můžeme si také klást otázku, proč by si Američané na Bartáka a Smrže vůbec něco vymýšleli. Ale to nechť se pokusí objasnit soud.

Případ bude jistě pozorně sledován, z korupce obviněného ex—vicepremiéra jsme ještě nezažili a i když nakonec asi bude obtížné případné úplatkářství a tedy zneužití vlastně ústavní funkce prokázat, půjde zřejmě jen o tvrzení proti tvrzení. Ale soud by aspoň mohl poodhalit dlouholetou praxi ve vysoce lukrativní oblasti vojenských zakázek. Jíž se pak snažil změnit a některé legislativní kroky v tomto směru i prosadil poslední ministr obrany Alexandr Vondra. Jestliže ale americká strana nedisponuje nějakými zatím veřejnosti neznámými důkazy, pak žádnou bombu nečekejme. Spíš budeme zvědavi, koho na ministerstvo Nečas vybere. S Karolínou Peake to jak známo nevyšlo, je otázkou, zda návrh s jiným jménem dostane na stůl ještě dosluhující Václav Klaus, anebo už o jmenování bude rozhodovat Miloš Zeman. A zda to nebude jeho první a pro něho přitažlivý konflikt s vládou. O ty by Nečas stát neměl. A musí si být zároveň vědom, jak se veřejnost na neprůhledné armádní zakázky dívá a že nějaký konfliktní kandidát jen přilije olej do už tak plápolající nepopularity vlády. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

10:14 Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

Před několika dny začalo ve veřejném prostoru rezonovat jméno Luboše Xavera Veselého (dále jen LXV),…