Ondřej Konrád: Frontálně na ministra Pospíšila

25.02.2012 21:24

Když nepočítáme ministra školství Josefa Dobeše, pak aspoň podle toho, jak o něm dlouhodobě referují média, je nejohroženějším členem vlády šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil. I nyní se už poněkolikáté hovoří o tom, že by mohl záhy v kabinetu skončit.

Ondřej Konrád: Frontálně na ministra Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

A zřejmě cosi v tom smyslu padlo také tento týden při rokování širšího vedení ODS. Jeho členové totiž mají Pospíšilovi za zlé, že když už vloni odvolal šéfa pražského státního zastupitelství Vlastimila Rampulu, neměl dopustit, aby ten se do funkce opět vrátil, což může být veřejností chápáno coby ministrova blamáž. A pro ODS je to nepříjemné, neboť Věci veřejné dál a dál dotírají s požadavkem získat Pospíšilův resort a umístit do jeho čela vicepremiérku Karolínu Peake.  

Verdikt Městského soudu v Praze, podle něhož neměl ministr dostatečné důvody k Rampulově odvolání, sice opravdu vypadá jako ostuda. Ale veřejnost v tomto případě určitě stojí spíš za ministra a na momentálně vítězného šéfa pražských žalobců se dívá se značnou nedůvěrou. Rozhodnutí soudu pak dokonce považuje za projev vstřícnosti vůči mocnému a konexemi disponujícímu Rampulovi. A i ti, co si říkají, že podle slepé spravedlnosti je rozsudek věcně třeba i v pořádku.  

Ale ani oni nemají pochopení pro to, aby že se člověk, jehož z velmi závažných důvodů nechtějí ve velmi vlivné funkci jak Nejvyšší státní zástupce, tak resortní ministr, vracel do úřadu. A za ním ti, kdo se – podle mnoha poznatků médií – měli podílet na odkládání různých korupčních případů ad acta. A které Rampulův přechodný nástupce Stanislav Mečl od citlivých kauz odstavil. Nedůvěru budící staronový šéf pražských žalobců se přitom také nikdy nepokoušel podezření vyvrátit a ukázat, že novináři vytvářejí jeho obraz nespravedlivě zkreslený. Tedy – možná se snažil, ale patrné to nebylo. Třeba pro to nemá talent.  

A těžko Rampula získá u lidí body tím, že dnes podal trestní oznámení – prý tu noc, co soud rozhodl o jeho návratu, do funkce totiž vpustil Mečl dva lidi do kanceláře náměstka Libora Grygárka (toho ostatně Mečl zbavil pravomocí a Rampula se mu je zřejmě chystá vrátit). Rampula pustil na tiskové konferenci novinářům záznam z kamer na zastupitelství a podle chůze označil jednu z osob právě Mečla. Zároveň přiznal, že se nic neztratilo a Grygárek po návratu z nemocenské prý zaznamenal, že se někdo probíral jeho věcmi. Čemuž věřit můžeme a nemusíme. Mečl ze své dovolené k tomu jen poznamenal, že osoby na záznamu jsou policisté konající v součinu se zákonem a Rampulovo trestní oznámení je podle něho pouze programovou skandalizací.  

O Mečla jde ale určitě až na místě druhém, boj se vede s Pospíšilem. A to frontálně. Policie totiž právě nyní počíná vyšetřovat, zda měl ministr právo pověřit šéfem úřadu Mečla, kdo podal trestní oznámení se zatím neví. Doufejme, že nikoli Pospíšilova kolegyně v kabinetu ministrů. Ta si totiž na tento jeho krok nechala už před časem vypracovat hned několik znaleckých posudků. Podle paní Peake čistě jen proto, aby věděla, že je vše jak má být. To leckoho překvapilo. Do úřadu byl uveden člověk s výtečnou pověstí a evidentním odhodláním ukončit praxi zřetelně korupčních rysů a politička strany, která tak horlivě brojila před volbami proti úplatkářství, dělá co může, aby tomu zabránila. Možná nikoli tak docela dobrovolně, ale to na věci mnoho nemění. Pospíšil ovšem zase říká, že pověřování funkcemi je celkem běžnou věcí a že má k ruce analýzy naopak pozitivní.  

I když situace v této chvíli vyhlíží pro něho dost nevalně, může se stát, že mu ještě premiér poskytne čas, aby se to změnilo. Pospíšil by tudíž stačil podat kasační stížnost proti rozsudku v Rampulově věci a společně s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem chystá seznam důvodů, proč Rampulu opětovně zbavit funkce.  

Konečně Petr Nečas nepůsobí, jakoby chtěl bůhvíjak ochotně odevzdat resort spravedlnosti Bártově straně. Na to by se také značná část veřejnosti dívala, jak se říká, s úkosem. A i když má o ministru Pospíšilovi trochu pochybnosti, protože podle ní je například odpovědný za to, že se poměry na plzeňských právech nezměnily rychleji a radikálněji. Ale v tažení proti stavu v justici jej zcela určitě podporuje. Premiér je sice s Pospíšilem v napjatějších vztazích, ale pokud nemá někoho jiného, kdo by šel podobně otevřeně do střetu s justičními prominenty, pak by měl Pospíšila se Zemanem podržet.

Vyšlo na rozhlas.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…