Ondřej Konrád: John pod hranicí důvěryhodnosti

02.11.2012 7:27

Věci veřejné aspoň podle některých informací sondují, zda se nedá cosi vytěžit z koaliční krize. Ve hře je například varianta, že by Bártova strana zaskočila místo šestice rebelů ODS a pomohla prosadit vyšší DPH, za což by byla ovšem samozřejmě nějak odměněna. Ministrem vnitra by se pak mohl stát policejní exprezident Petr Lessy, dlouhodobý favorit takřečených „Veverek“.

Ondřej Konrád: John pod hranicí důvěryhodnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Představa, že by se strana založená coby soukromý a na státních zakázkách profitující podnik, jak se nepřímo, ale jasně ukázalo i během jarního soudního řízení s vlastně „majitelem“ Věcí veřejných Bártou, je ovšem absurdní. Bohužel však nikoli tak docela z říše pohádek. Ale oficiální předseda Radek John, jako by Věci veřejné už pohřbíval.  

Jinak si totiž nelze vysvětlit, že se vzdává funkce výměnou za post šéfa publicistiky nakladatelství Empresa Media, vydávající magazíny Týden a Instinkt. John stranu požádal o svolání volebního kongresu hned po Novém roce s tím, že kandidovat na předsedu počtvrté už nebude. Vrací se tedy k žurnalistické profesi. Jenomže politiku tak docela aspoň prozatím neopouští. Mandát poslance složit nemíní a nepadlo také slovo o rezignaci na šéfování imunitního a bezpečnostního výboru sněmovny. Což ovšem samozřejmě s novinářskou profesí nelze skloubit a něco takového tuzemská žurnalistika – ale ani politika – od roku 1989 nepamatuje.  

John totiž ve svém čtvrtečním prohlášení říká, že hodlá ve své staronové roli publikovat „fakta o rozkrádání v této zemi a informace z české politiky, které má veřejnost právo znát“. Podle něho „nesmí být v demokratickém státě síla, která by politikovi zabránila v publikování faktů, které při své práci zjistil“. Z čehož ovšem plyne, že hodlá z bezpečnostního výboru prostě vynášet informace, ačkoli ty jsou často tajné. I když to John popírá, a tvrdí, že takové materiály zveřejňovat nebude.  

Možná že skutečně nikoli. Ale může o nich hovořit detailně s majitelem Empresa Media Jaroslavem Soukupem, který se v těsné blízkosti politiky pohybuje už několik let. Připomeňme, že spolupracoval se Stranou zelených, pak se ale s Bursíkovým vedením rozešel a podporoval jepičí Demokratickou stranu zelených, jinými slovy poslankyni Zubovou, který sehrála jistou roli při prezidentské volbě roku 2008. Před volbami roku 2010 se zase Soukup sblížil s ČSSD a dnes podporuje kampaň Jana Fischera. A mimo jiné mu patří TV Barrandov.  

Musí považovat za doslova kapitální úlovek, že získal do svých služeb bývalého ministra vnitra a předsedu bezpečnostního výboru Johna. Kterého to ovšem staví do eticky neúnosného postavení. Jeho nástup k Soukupovi také ihned vzbudil silnou nevoli ve sněmovně, a už se hovoří o tom, že John bude muset z citlivé funkce pryč. A leckdo se domnívá, že by měl vůbec odejít z parlamentu odejít, to by považoval za logické dokonce i zaražený prezident republiky.  

Jak už ale bylo řečeno, k tomu se John aspoň prozatím nechystá. Na atraktivitě pro Soukupa by tím také ztratil. Zajímavý je právě proto, v jak velikém konfliktu zájmů se nyní zcela dobrovolně ocitá. Jistě, černé na bílém nikde nestojí, že by se poslanec nemohl stát zároveň vedoucím týmu investigativních novinářů. Ale to jen proto, že si něco podobného dosud nikdo nedovedl představit. Dost možná jeho chování přiměje poslance zpřesnit pravidla pro výkon mandátu.  

Johnova obhajoba tím, že například sociálně-demokratický poslanec Pavel Dostál (pozdější ministr kultury) přece také často psával do deníku Právo, nemůže obstát. Dostál jen formuloval svá stanoviska k jednotlivým otázkám a nikdy nepracoval s neveřejnými informacemi, šlo o běžnou názorovou publicistiku. Jakou provozují i jiní politikové kupříkladu na svých internetových blocích.  

John jde mnohem a mnohem dál a těžko rozptýlí podezření, že se chystá sloužit člověku, který má vlastní politické cíle. Exministr vnitra tedy propojuje nepřijatelným způsobem politiku s žurnalistikou. Přičemž zástupci obou profesí halasně protestují: v redakci Týdne už začali kvůli němu redaktoři podávat výpovědi, scházet se bude i etická komise novinářského syndikátu, a tak dále. A politikové zase mezi sebou nebudou chtít trpět slídícího novináře.  

Zda John může úspěšně restartovat žurnalistickou dráhu, těžko odhadovat. Jeho důvěryhodnost je ale už hluboko pod běžnou hranicí. Coby politik se pak znemožňuje úplně. I když bude možná ještě nějakou dobu v poslanecké lavici přežívat, budoucnost na tomto poli nemůže mít žádnou. A Věcem veřejným, které vedl a ještě stále vede (ovšemže vždy pouze loutkově), de facto vystavuje úmrtní list. I když v těchto dnech možná Vít Bárta spřádá plány, jak do ní aspoň ještě chvíli zasahovat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty