Ondřej Konrád: Jsou důležitější věci než revize církevních restitucí

12.11.2013 12:24

Ještě počátkem minulého týdne se zraky nejen sociálních demokratů nebo stran, které by s nimi mohly vytvořit koalici, upíraly k na neděli svolanému jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Které mělo dát odpovědi na řadu otázek. I když už tehdy získával předseda Bohuslav Sobotka stále pevnější oporu z krajů i od veřejnosti. Ale ještě pořád nebylo jasné, co může uhájit především prvý místopředseda Michal Hašek.

Ondřej Konrád: Jsou důležitější věci než revize církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Když ale „pučisté“ postupně sami vyklidili posty ve vedení, čímž předešli nepříjemnému tlaku pléna, rozhodovalo se v hotelu Olšanka už jen o tom, kdo bude po Sobotkově boku vyjednávat s Babišem a Bělobrádkem koalici, tedy Lubomír Zaorálek, Alena Gajdůšková a na milost vzatý plzeňský hejtman Milan Chovanec, který jak známo jako první přiznal tajnou lánskou schůzku a elasticky se postavil za Sobotku. Což byl vcelku slušný gymnastický výkon.

A také se sociální demokraté podle očekávání rozhodli, že není třeba svolat mimořádný sjezd, když partaj právě prošla ostrou vnitřní diskusí v přímém přenosu.

Nu, a jen jakoby mimochodem byla zrušena dosud platná výzva Sobotkovi k rezignaci, jíž při schůzi vedení celá krize čtrnáct dní před tím odstartovala.

Jak poznamenal jeden z Haškových mužů Tejc, v dané atmosféře by prý Ústřední výkonný výbor odhlasoval i to, že vypuklo jaro. Rozumějme – pokud by to tedy Sobotka navrhl. Jinými slovy, předseda zcela opanoval pole. Poražení pučisté, jimž se toto označení hrubě nezamlouvá, ale hned tak se ho nezbaví, ovšem možná doufají, že se Sobotkovi nebude dařit hladké sestavování vlády a vyjednání jejího kompromisního programu. Hašek nebo Tejc a Škromach se ani v takovém případě nemohou svižně vrátit do vedení strany, ale přece jen to pro ně bude o něco veselejší.

Sobotka tudíž musí přece jen brát ohled na to, kolik výše postavených sociálních demokratů stálo ještě před nedávnem proti němu. Zahájil tedy bezprostředně rozhovory s potenciálními koaličními partnery, ale aspoň pro forma hned také vytáhl oblíbené téma části ČSSD, tedy aspoň nějakou revizi nebo spíš korekci církevních restitucí.

Ačkoliv se strana musí s ANO2011 alidovci dohodnout především o řadě daleko podstatnějších věcí. A na tom už se také začíná pracovat, sestavují se expertní týmy všech tří stran a je třeba zjistit míru jejich pružnosti a ochoty ke kompromisům.

Vzájemná vstřícnost je přitom na místě, jinak se na koni ocitne prezident, kterému k tomu po poslední zkušenosti asi nikdo nechce dávat do rukou prostředky. I tak se bude Miloš Zeman snažit prodloužit maximálně životnost Rusnokovy vlády, která může činit další poměrně důležitá, a mimochodem i personální rozhodnutí.

Ve středu dorazí Sobotka za nemocným prezidentem do Lán. Schůzka to asi srdečná nebude, ale hlavě státu momentálně nezbývá, než akceptovat, že se za předsedou sešikovala strana, která vyhrála volby, do tvaru mnohem pevnějšího než kdykoli před tím.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.