Ondřej Konrád: Na premiéra dotírá přízrak OKD

05.04.2014 11:30

I když nemusí být podíl někdejšího ministra financí na pravděpodobném prodeji OKD hluboko pod cenou bezprostřední, deset let stará záležitost je pro nynějšího premiéra Bohuslava Sobotku stejně dost nepříjemná. A pokud Sobotka poukazuje na to, že stanovisko ministerstva k dotazu Evropské komise podepsal už nežijící náměstek Eduard Janota, který se ovšem celé léta věnoval především konstrukci státního rozpočtu, stejně to ze Sobotky podezření na minimálně laxní přístup nesnímá.

Ondřej Konrád: Na premiéra dotírá přízrak OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Komise se totiž začala dva roky po prodeji, kdy údajně ještě šlo ztrátu státní pokladny výrazně zmírnit, vyptávat jak to, že ministerstvo prodalo společnosti Karbon Invest majoritní podíl za pouhé čtyři miliardy, když z následné nabídky Karbonu na odkoupení akcií od minoritních podílníků plynulo, že tržní cena OKD se pohybovala kolem dvaceti miliard.   

Doslova stála v depeši komise otázka: „Jak zdůvodníte tak velký rozdíl mezi cenami?“ A Sobotkovi podřízení, aspoň dle toho, co píše deník MF Dnes, privatizaci prakticky neprověřovali. A co víc, podklady k odpovědi do bruselské centrály prý nechali zpracovat advokáty Karbon Investu.  

Sobotku sice nikdo neobviňuje, že šel panu Koláčkovi a ostatním privatizátorům na ruku, což naopak mohli v tichosti provádět jeho podřízení. Ale kauza OKD, je v mnoha ohledech nešťastná: vloni byla předmětem soudu ve Švýcarsku, a už dlouho před tím stopy po ní zametali někteří vysocí státní zástupci.   

A OKD, která od Koláčka a jeho kolegů přešla svižně do rukou RPG Industries, v níž figuruje Zdeněk Bakala, je dnes ve známých problémech. Výnosy z těžby byly sice zpočátku značné, ale kvůli poklesu cen uhlí ve světě stojí firma na pokraji krachu a urgentně je ohrožen osud patnácti set zaměstnanců dolu Paskov.  

Sociálně demokratičtí ministři projevují ochotu do Paskova nalít miliardu korun a oddálit tak zavření prodělečného dolu. Ale nynější ministr financí Andrej Babiš se tomu vehementně vzpírá s tím, že když majitelé OKD přišli k podniku za tak výhodných podmínek, stát jim nyní tedy nemůže pomáhat.   

Leckoho možná napadne, že zveřejněné podezření na Sobotkovu nedbalost právě deníkem patřícím do Babišova mediálního portfólia není náhodné. Zvlášť když se také znovu hovoří, že jedním z podílníků advokátní kanceláře, která zastupovala OKD a zároveň dodávala ministerstvu podklady k odpovědi pro Evropskou komisi, byl Sobotkův přítel Radek Pokorný. A Sobotka v této kanceláři dokonce svého času pracoval.  

Stále to samozřejmě neznamená, že by byl dnešní premiér zapleten aktivně do prodeje pod cenou, ale zůstává otázka politické odpovědnosti. Která se ovšem dotýká celé tehdejší vlády. A minimální spolupráce se švýcarskými vyšetřovateli zase hází stín na vedení resortu financí za Miroslava Kalouska.   

A pak je tu věc podnikových bytů OKD, které byly privatizovány ještě před tím, než ve vládě zasedli sociální demokraté. Z čehož by mohlo plynout, že nějaký širší zájem na praní špinavého prádla v případu OKD nemusí mít kde kdo. Ale do politiky teprve nedávno přišlého Andreje Babiše se to netýká. A poukazování na někdejší Sobotkovu nedůslednost jen zpevňuje Babišovu už tak stále sílící moc. I když potopit předsedu vlády se vicepremiér zatím podle všeho sám nechystá.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…