Ondřej Konrád: Neobvyklá myšlenka, anebo prostý vděk?

31.03.2013 16:15

Kdyby nápad poslat Livii Klausovou na vyslanectví do její rodné země přišel třeba v půli 90. let, možná bychom se nad ním příliš nepodivovali. Především proto, že se tehdy diplomatický sbor teprve zvolna obměňoval. Choť premiéra na ambasádě by sice nebyla zrovna obvyklá, ale když mohla sedět v dozorčí radě ČEZu, asi bychom se smířili i s tou Bratislavou.

Ondřej Konrád: Neobvyklá myšlenka, anebo prostý vděk?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Od té doby ovšem v Dunaji i ve Vltavě uplynulo hodně vody a Černínský palác se po lidech mimo své kapacity ohlížet nemusí. Paní Livia by v nové roli jistě ostudu neudělala a vzájemné vztahy nenapnula. Ale těžko nesouhlasit s šéfem Černínského paláce, že je to „velmi neobvyklá myšlenka“. Stejně jako se Schwarzenbergovým dodatkem, že to vypadá jako by se nynější prezident chtěl odvděčit za podporu v kampani." Mohlo by se dodat, že za podporu poměrně mohutnou a prakticky celé Klausovy rodiny. Premiér sice vzápětí ministra pokáral, že o návrhu mluví na veřejnosti, ale těžko něco namítat proti argumentu, že velvyslanec v tak blízké zemi by měl být profesionál s diplomatickou zkušeností. I když paní Klausová v roli první dámy jistě obstála, třebaže se řady prezidentových cest nezúčastňovala a spíše stála během celých deseti let v pozadí. De facto jedinou její kvalifikací je pak slovenský původ. Je ovšem neobvyklé, aby zemi zastupovali rodáci z toho kterého státu, podobný případ bychom asi těžko. Snad jen Rudolf Slánský trávil dětství za války v moskevské emigraci a pak se stal naším ambasadorem v Rusku. Ale právě v oněch 90. letech, kdy byla ještě o kariérní diplomaty nouze. Jistě, nebylo by to nic proti ničemu. Ale jak řečeno, zároveň není původ žádným doporučením.

Zda se odcházející prezident na takovém nápadu se svým nástupcem dopředu domluvil, samozřejmě nevíme. Je ovšem faktem, že několik vládou projednaných jmenování vyslanců nakonec nepodepsal. Byl mezi nimi i právě příští ambasador v Bratislavě. Proč nechal Václav Klaus rozhodování na Miloši Zemanovi, se můžeme jen dohadovat. A veřejnost si o celé věci jistě bude myslet své. Zřejmě cosi podobného, jako Schwarzenberg. Návrh je to skutečně nevšední a zrovna dobře nevypadá. Lidem už rozdávání různých trafik určitě příliš nevoní. Táhne se za nimi totiž neodbytný odér politikaření.  

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…