Ondřej Konrád: Rodí se kolem SPOZ vážný skandál?

21.02.2013 12:21

Hned po prezidentské volbě se objevily úvahy, zda osobnost Miloše Zemana ve výsadním postavení hlavy státu může vytáhnout na druhý pokus Stranu práv občanů (Zemanovců) do sněmovny. Roku 2010 subjekt, založený v podstatě klubem fanoušků tehdy odpočívajícího politika, dokázal jen ukrojit pár procent hlasů Paroubkem vedené ČSSD, která sice zvítězila, ale neměla dost mandátů k sestavení vlády s účastí nebo aspoň jen podporou KSČM.

Ondřej Konrád: Rodí se kolem SPOZ vážný skandál?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v doprovodu s Vratislavem Mynářem

Pokud toto byl Zemanův cíl, pak šlo sice o úspěch, ale samotní Zemanovci by si jistě nyní představovali víc. K čemuž by prezident přispět samozřejmě mohl. A jde zatím jen o teorii, která předpokládá, že Zeman nějakým způsobem sjednotí českou levici. Což nebude snadné a je otázkou, do jaké míry se o to prezident vůbec pokusí. A problémem Strany práv občanů je také absence silnějších figur ve vedení, které aspoň zatím nevypadá, že by bylo schopno zaujmout především mladší voliče. A ti naznačili už v prezidentské volbě, že se s nimi musí počítat.  

Do všeobecných voleb jich nadto ještě přibude. Třebaže podle dnes zveřejněného průzkumu volebních preferencí agenturou STEM by se Zemanovci těsně do parlamentu dostali. To ale může být jen přechodným odrazem prezidentské volby. A momentálně má strana přes euforii z výhry svého gurua jiné starosti. U českých politických subjektů ovšem dosti obvyklé, totiž s transparentností svých financí. I když tentokrát by mohlo jít o relativně silnou kávu.  

Jak totiž informuje na internetových stránkách týdeník Respekt, protikorupční policie na podnět státního zastupitelství zkoumá, odkud pocházejí peníze, díky nimž strana vznikla a financovala kampaň právě do voleb roku 2010. A to na základě zprávy z e-mailové adresy jednoho ze zakladatelů a regionálního šéfa strany v jižních Čechách Zdeňka Zbytka. Ten si totiž v dopise určeném jinému spolustraníku stýská na to, že SPOZ prostřednictvím peněz nejasného původu do značné míry opanoval Miroslav Šlouf. A co hlavně: že stranu, což na prvý pohled vypadá dost absurdně, podpořili třiceti milióny korun sponzoři ODS. I to ale má jakési vysvětlení – mělo jít o vděk jak za založení SPOZ a tedy oslabení sociálních demokratů a pak i za to, že Šlouf dodal Topolánkově koalici počátkem roku 2007 dva přeběhlíky. Tedy dnes už pozapomenuté zákonodárce původně zvolené za ČSSD, Pohanku a Melčáka. Čímž pádem získala vláda těsnou důvěru sněmovny.   

Kdo dopis z elektronické Zbytkovy pošty vynesl na denní světlo známo není, ale vedení sociálních demokratů i státnímu zastupitelství ho předal místopředseda strany Jiří Dienstbier. Nejpikantnější je v dopise pasáž o tom, že Šlouf dostal zmíněných 30 miliónů pro Zemanovce na pokyn Topolánka a jeho pravé ruky Dalíka, a ti že tím pádem mají Šloufa v hrsti. „Zveřejnění, jak to s těmi penězi bylo, to si nikdo netroufne riskovat, ani na případném prezidentském stolci,“ stojí doslova v e-mailové poště.  

Není překvapením, že Zbytek se k dopisu nyní nehlásí a prohlašuje ho za plagiát, povědomí o existenci popírá i jiný zemanovec, ex-ministr průmyslu Miroslav Grégr. A předsedovi SPOZ Vratislavu Mynářovi nezbývá než rovněž říkat, že nic neví. A jedním dechem ovšem vyjadřovat ochotu spolupracovat s vyšetřovateli. Podle něho je auditem prošlé hospodaření strany v pořádku, ale už před několika dny se v médiích objevily úvahy o možných falešně uvedených jménech sponzorů. A ještě dříve také, že Topolánek už na jaře roku 2010 v debatě se členy Americké obchodní komory hovořil o vzniku SPOZ coby projektu k oslabení ČSSD. Pravda, bývalý předseda ODS míval sice sklon říkat věci, které bylo třeba brát s rezervou. Což ale zároveň neznamená, že některé výroky neměly pravdivé jádro.   

Pokud by skutečně Strana práv občanů měla být do značné míry zřízena či ovládána jiným politickým subjektem (anebo jakousi skupinkou v něm), což klidně nemusí být pustou fantazií, pak připomeňme, že ne zcela jasné jsou dones také okolnosti vzniku Věcí veřejných. Za ním mohli stát někteří pražští kmotři ODS. Takové podezření ovšem proti-korupční policie nikdy neřešila. Ale tehdy také panovaly jiné poměry ve státním zastupitelství.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …