Ondřej Kosina: Dobré zprávy z Venezuely

15.04.2013 19:45

Z Caracasu přichází dobré zprávy. Blízký spolupracovník Huga Cháveze, jehož zesnulý prezident vybral jako svého nástupce – Nicolás Maduro – zvítězil v mimořádných volbách, které se konaly 14. dubna. Znamená to, že socialismus 21. století a projekt bolívarovské revoluce bude ve Venezuele pokračovat i v příštích šesti letech.

Ondřej Kosina: Dobré zprávy z Venezuely
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Výsledky voleb a předvolební průzkumy

 

Nicméně volební výsledek byl – v rozporu s většinou předvolebních průzkumů – poměrně těsný. Úřadující hlava státu Nicolás Maduro, kandidující za levicovou koalici Velký vlastenecký pól, získal 50,7 %, zatímco kandidát středopravicové koalice Kulatý stůl demokratické jednoty a guvernér státu Miranda Henrique Capriles obdržel 49,1 % hlasů. Dubnový průzkum preferencí agentury Datanalisis předpověděl výsledek 54,8 % ku 45,1 % ve prospěch Madura. O něco střízlivější čísla nabídla agentura Datincorp – 44 % ku 43 %. Zcela nerealistickou předpověď (záměrně?) učinila Datamática, která predikovala vítězství Caprilese (42,1 %), přičemž Madurovi přisoudila pouhých 30,6 %. Jak se často stává, skutečný výsledek se od průzkumů značně liší. Sečteno a podtrženo, Madura volilo o 234 935 lidí více než Caprilese při účasti 78,7 % voličů. Rozdíl 1,6 % vypovídá o silné polarizaci venezuelské společnosti.

Při volbách na podzim loňského roku byl rozdíl mezi oběma soupeři daleko větší – tehdy Chávez vyhrál s 55,1 % a Capriles získal pouze 44,3 % při účasti 80,5 % voličů. Přírůstek hlasů pro opozičního kandidáta lze vysvětlit několika způsoby. Mnozí Madurovi sympatizanti byli pod vlivem průzkumů přesvědčeni, že jeho vítězství je nezvratné a zůstali doma. Některé z nich mohly odradit jeho kontroverzní výroky v předvolební kampani, jiní mu zase vytýkají, že postrádá charisma zesnulého prezidenta, jenž se stal legendou už během svého života. Mladí Caprilesovi voliči argumentují faktem, že zažili jen Chávezovu vládu a nyní nastal čas pro změnu. Evidentně je pálí dobré bydlo, nemají možnost srovnání s marasmem, který v zemi panoval před nástupem Cháveze k moci a mylně se domnívají, že opozice má lepší recepty na rozvoj země.

Perličky z předvolební kampaně

Předvolební kampaň byla velmi vyostřená a emocionální – jak je v Latinské Americe zvykem – a plná vzájemných, mnohdy úsměvných, útoků z obou stran. Capriles Madura nazval „satanem“, „ptačím mozkem“ a „lhářem“, zatímco Maduro o svém rivalovi prohlásil, že je „princ buržoazie“, „malá princezna“ a v narážce na to, že je svobodný, ho označil za „gaye“. Na to Capriles reagoval výrokem, že „miluje tolik žen, že si nedokáže jednu z nich vybrat“ a Madurovu manželku nazval „ošklivou ženskou“. Za zmínku stojí skutečnost, že Capriles se snažil rozmělnit svou pravicovost častým chválením brazilského sociálně demokratického modelu, avšak prezidentka Dilma Rousseffová veřejně podpořila Madura.

Zhrzený Capriles

Capriles podle očekávání neunesl porážku a výsledek voleb neuznal, přestože se jich zúčastnilo 170 zahraničních pozorovatelů, kteří žádné excesy či pochybnosti nezaznamenali. Capriles ještě před vyhlášením výsledků – v tušení své porážky – preventivně prohlašoval, že vláda plánuje zfalšování voleb: „Varujeme naši zemi a celý svět, že existuje záměr změnit vůli lidu“. Po oznámení konečných čísel na tiskové konferenci uvedl, že Madurovo vítězství je nelegitimní a odmítl jej uznat, dokud nebudou všechny hlasovací lístky podrobeny auditu. Vítězi voleb vzkázal: „Jediný, kdo byl poražen, jsi ty a vše, co reprezentuješ“. Maduro se přepočítání hlasů nebrání. Na svou obhajobu prohlásil, že vítězství malým rozdílem hlasů je běžné i v jiných zemích a dodal: „Udělejme audit! Žádný problém. Možná zjistí, že moje vítězství je ještě větší“.

Hrozba barevné revoluce?

Madurova inaugurace se slavnostní přísahou proběhne 19. dubna a jeho mandát potrvá do ledna 2019. Po smrti prezidenta Cháveze nastalo období nejistoty, které je spolu s těsným výsledkem voleb vhodným ovzduším pro vyvolání masových demonstrací opozice a zrežírování barevné revoluce za pomoci CIA. Je třeba mít na paměti, že Venezuela je země s největšími zásobami ropy na světě, spojenec Íránu a neformální lídr socialismus budujících latinskoamerických států, které jsou na její ekonomické pomoci mnohdy závislé. Ve Washingtonu je eminentní snaha změnit tamní režim, přičemž proamerický Capriles se jeví jako ideální figura. Lídr vládní Sjednocené socialistické strany Venezuely (PSUV) Diosdado Cabello předložil dokumentaci, včetně telefonních záznamů, o plánech opozice neuznat výsledky voleb za účelem vyvolání mezinárodního zájmu. Doufejme, že po avizovaném volebním auditu se emoce zklidní, opozice se zachová státotvorně, uzná svou porážku a umožní novému prezidentovi pokračovat v Chávezově odkazu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha