Ondřej Kosina: Maduro v Moskvě podpořil Rusko proti Ukrajině

27.05.2015 17:02

V souvislosti s moskevskými oslavami konce 2. světové války česká média neustále opakovala, že se této události kromě Kim Čong-una a Miloše Zemana nezúčastní žádný významný politik. Není žádným překvapením, že skutečnost byla poněkud odlišná. Kim nedorazil, avšak vojenskou přehlídku shlédly téměř tři desítky významných hlav států z celého světa.

Ondřej Kosina: Maduro v Moskvě podpořil Rusko proti Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Mezi účastníky oslav byli mj. generální tajemník OSN, prezidenti Číny, Indie, Jihoafrické republiky, Kuby a dalších zemí, zatímco většina představitelů zemí EU a USA je bojkotovala. Jedním z významných hostů byl venezuelský prezident Nicolás Maduro, který po boku 27 světových lídrů oslavil sedmdesáté výročí konce Velké vlastenecké války, poděkoval svému ruskému protějšku za pozvání a vzdal hold nesmírným obětem sovětského lidu ve jménu humanity. „Kdyby SSSR neporazil nacistické Německo, psala by se jiná historie“, prohlásil.

Během hodinového rozhovoru pro kanál Russia Today se Maduro vyjádřil k mnoha aktuálním záležitostem světové politiky včetně sankcí uvalených na Rusko, venezuelsko-amerických vztahů a domácí ekonomiky. Ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině podpořil politiku Vladimira Putina a odsoudil neonacisty na klíčových pozicích současné kyjevské administrativy podporované Západem. Upozornil na nebezpečí, které představují pohrobci fašistických myšlenek a zmínil existenci takových skupin i v rámci venezuelské opozice proti jeho vládě. Tito pravicoví radikálové, usilující o destabilizaci země a násilné svržení bolívarovského socialismu a demokraticky zvoleného prezidenta, vyvolávají násilné potyčky v ulicích měst, což loni vedlo ke smrti více než čtyř desítek lidí. Maduro prohlásil, že se jedná o renesanci neofašismu, podporovaného mezinárodní pravicí a zdůraznil, že sedmdesáté výročí porážky fašismu a nacismu symbolizuje i odhodlání k boji proti neokolonialismu, imperialismu a všem formám nadvlády v současném světě.

Maduro rovněž odsoudil malichernost evropských politiků, kteří bojkotují oslavy konce války a jsou tak vlastně sami proti sobě, což dokazuje přes čtyřicet hospodářských dohod podepsaných mezi Ruskem a Čínou během jednoho víkendu. Znovu odsoudil Obamův dekret z 9. března klasifikující Venezuelu jako bezpečnostní hrozbu pro USA a označil za smutné, že USA vždy potřebují „hrozbu“, aby ospravedlnily své imperiální aspirace. Kritiku Washingtonu na adresu Caracasu za porušování lidských práv zhodnotil jako pokryteckou vzhledem k policejnímu násilí proti Afroameričanům, narážeje na nedávné události v Baltimoru a Detroitu. Podpořil proces normalizace vztahů mezi USA a Kubou, který však musí probíhat na bázi respektu, vzájemné rovnosti a nevměšování do vnitřních záležitostí.

Ohledně krize venezuelské ekonomiky způsobené nízkými cenami ropy Maduro zdůraznil, že jeho vláda i přesto neukončí sociální programy a podporu pracujících – došlo ke zvýšení minimální mzdy o 52 % a pokračuje výstavba sociálních bytů. Nedostatek základního zboží v obchodech dává prezident za vinu sabotážím domácích kapitalistů a ekonomické válce proti jeho zemi ze strany USA, přičemž slíbil, že do tří měsíců bude tento neuspokojivý stav vyřešen.

Zdroj: www.venezuelaanalysis.com

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…