Ondřej Kosina: Volby v Bulharsku přinesou napínavý souboj

01.03.2017 15:17

Řádné parlamentní volby se měly v Bulharsku konat až v roce 2018, nicméně přelomové prezidentské volby, ve kterých v listopadu zvítězil proruský generál Rumen Radev, způsobily vládní krizi a rezignaci pravicového premiéra Bojko Borisova, jehož proevropská kandidátka Cecka Cačevová byla 23 % rozdílem poražena.

Ondřej Kosina: Volby v Bulharsku přinesou napínavý souboj
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Borisov v reakci na výsledek voleb 14. listopadu podal demisi a vzhledem k tomu, že se nepodařilo sestavit vládu na novém půdorysu, prezident na 26. března vyhlásil předčasné volby. Překlenovací kabinet vede bývalý předseda parlamentu Ognjan Gerdžikov a jeho úkolem je pouze dovést zemi k volbám. Premiér dodržel slib, který dal již během kampaně, totiž že odstoupí v případě, že se jeho stranická kandidátka – tehdejší předsedkyně Národního shromáždění – nestane příští bulharskou prezidentkou. Bulhaři tak za několik týdnů rozhodnou o složení 240členného Národního shromáždění a dalším směřování země.

Podle posledního průzkumu preferencí z 9. února to bude souboj velmi napínavý, protože mezi dvěma největšími stranami je rozdíl pouze jednoho procentního bodu. O znovuzvolení usiluje expremiér Borisov v čele pravo-středového konzervativního uskupení Občané pro evropský rozvoj Bulharska (GERB), který je s 29,7 % mírným favoritem před opoziční Bulharskou socialistickou stranou (BSP) s 28,7 % kandidující v rámci širší koalice s několika menšími stranami (komunisté, levicoví nacionalisté, agrárníci, environmentalisté).

Třetí pozici s velkým odstupem zaujímá nacionalistická trojkoalice Spojení vlastenci (UP) s 9,9 % na platformě euroskepticismu, pravoslaví, národovectví, protekcionismu a antiglobalismu. Hnutí za práva a svobody (DPS) reprezentující zájmy turecké menšiny by obsadilo čtvrté místo (9 %). Čtyřprocentní uzavírací klauzuli nutnou pro vstup do parlamentu by překonala ještě strana Volya podnikatele a neúspěšného prezidentského kandidáta Veselina Mareškiho (6,5 %). Určité naděje dávají průzkumy i pravo-středové pětičlenné volební alianci Reformní blok (3,4 %).

Pouze jeden průzkum ze šesti uskutečněných v letošním roce naznačil možnost vítězství socialistů, nicméně s blížícími se volbami se náskok GERB snižuje na hodnoty okolo statistické chyby a levice, která má nyní i svého prezidenta, může nakonec zvítězit. Již několikrát jsme se mohli přesvědčit, že průzkumy preferencí nejsou nejspolehlivějším ukazatelem nálad ve společnosti.

Ondřej Kosina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…