Ondřej Mrázek: Dojde nám kvůli Rusku „šťáva“?

22.04.2013 16:57

Stať pojednává o podstatě "energetické bezpečnosti" - úsloví, které se stalo velmi populárním především v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

Ondřej Mrázek: Dojde nám kvůli Rusku „šťáva“?
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Stalo se u nás již politickým a mediálním folklórem odvádět pozornost od reálných problémů, hledat viníka za hranicemi České republiky a potom zoufale nadávat na krutý osud, který se s námi – malou a slabou zemí uprostřed Evropy – vůbec nemazlí. V poslední době se stává strašidelným tématem č. 1energetická bezpečnost ČR a strašákem číslo jedna zlé Rusko, které když se mu zachce, zavře nám kohoutky. A nám dojde šťáva, takže nezbude, než se trpně podřídit všem potupným rozkazům z Kremlu.
 
 
„Jsme malí, slabí, dosti těchto řečí,“ napsal ve svých Jitřních písních před více než 120 lety básník Svatopluk Čech. Mnozí z nás umíme jeho verše nazpaměť, ale jako by se nám z nich vytratil původní smysl. Můžeme ho znovu nalézt třeba v tom, že strašení Ruskem je v dnešní energetické situaci v Evropě zpozdilé, úsměvné a má nejspíš čistě ideologický účel, o němž byla řeč výše.
 
Co se týče zemního plynu, má ČR nadstandardní podmínky pro zajištění bezpečnosti a spolehlivosti jeho dodávek. K nim patří především diverzifikace zdrojů, spoluúčast rozhodujícího dodavatele na přípravě terminálů pro dovoz zkapalněného zemního plynu z dalších možných zdrojů, diverzifikace přepravních cest a v poměru ke spotřebě druhá největší kapacita zásobníků v EU. Smlouvy zaručující ruské dodávky plynu do ČR a jeho transport na západ Evropy máme uzavřeny do roku 2035. Dodávky neomezilo ani často připomínané omezení dodávek plynu pro Ukrajinu v roce 2006. A podobně je to s ropou. 
 
Energetická bezpečnost ČR se navíc v poslední době dostává na kvalitativně novou úroveň zejména díky koncepci rozvoje jaderné energetiky. Jaderné elektrárny nové generace představují spolehlivý a ekologicky šetrný zdroj energie. Jaderné palivo lze zakoupit na 4-5 let dopředu. Dalším posílením energetické bezpečnosti bude plánovaná výstavba závodu na na výrobu jaderného paliva na území České republiky. Obohacený uran pro potřeby takového závodu je pak možné kupovat jak z Ruska, tak i od Mezinárodní banky paliva pod hlavičkou Mezinárodní agentury pro atomovou energii IAEA. Smyslem založení této banky je právě zvýšení energetické nezávislosti států, které nemají vlastní zásoby obohaceného uranu.
 
 Dalším argumentem proti energetickému strašení Ruskem je skutečnost, že se v posledních měsících začala nová etapa energetické spolupráce EU s Ruskem a byl vypracován její „jízdní řád“ do roku 2050.
 
 „Sláb jenom ten, kdo ztratil v sebe víru, a malým ten, kdo zná jen malý cíl“, napsal Svatopluk Čech v době, kdy jsme ještě neměli vlastní stát. Dvojnásobně by to mělo platit dnes, kdy už naříkání nad ukrutným českým osudem a strašení zlými mocnostmi není ničím jiným, než odváděním pozornosti od neschopnosti či nekalých zájmů našich vlastních – českých – politiků.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …