Otázka týdne z VZP

12.10.2015 12:52

Jak to bude letos na podzim s úhradami očkování proti chřipce?

Otázka týdne z VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Senioři a zákonem vyjmenované skupiny zdravotně oslabených a rizikových pojištěnců (viz dále) mají jako vždy očkování proti chřipce hrazené z veřejného zdravotního pojištění. U lékaře tedy neplatí vůbec nic, pokud si nechají aplikovat tu vakcínu, kterou pojišťovny podle rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv plně hradí. V případě, že se pojištěnec rozhodne pro jinou očkovací látku, musí lékaři uhradit cenový rozdíl. Plně hrazená je vakcína Influvac.

Zdravotní pojišťovny hradí vakcínu (léčivý přípravek obsahující očkovací látku v provedení nejméně ekonomicky náročném) a aplikaci vakcíny proti chřipce u čtyř zákonem stanovených skupin pojištěnců, přičemž očkování je pro ně nepovinné. První jsou všichni pojištěnci nad 65 let věku. Další pak pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk. Třetí skupinou jsou pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest nebo ledvin nebo diabetem. Nikoli tedy např. každý diabetik, ale jen ti se závažným onemocněním, kteří mají nasazené léky. Čtvrtou skupinou jsou osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Ostatní zájemci, kteří nepatří do vyjmenovaných rizikových skupin, si očkování proti chřipce musí zaplatit, ale díky příspěvku od VZP ho mohou mít také zdarma. Každý pojištěnec VZP, který je zároveň členem Klubu pevného zdraví, totiž může získat až 500 Kč mj. právě na očkování, které není hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Taková částka cenu vakcíny proti chřipce pokryje, ať už si klient po domluvě s lékařem vybere jakoukoli očkovací látku.

Příspěvek na očkování proti chřipce není poskytován na případný doplatek na cenu vakcíny, pokud klient patří do některé z výše vyjmenovaných rizikových skupin a vybere si jinou očkovací látku než tu, která by mu byla plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…