Otevřený dopis Jaroslavu Faltýnkovi: Pokutu neplaťte ze svého, měl by to udělat Agrofert

28.03.2017 16:25

Asociace soukromého zemědělství reaguje na výzvu zemědělcům:

Otevřený dopis Jaroslavu Faltýnkovi: Pokutu neplaťte ze svého, měl by to udělat Agrofert
Foto: ASZ
Popisek: Asociace soukromého zemědělství

Vážený pane Faltýnku,

dovolte mi, abych jménem předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), která zastupuje více než 6 500 zemědělců sdružených ve 41 regionálních organizacích a 7 členských svazech, reagoval na Vaši výzvu, která byla dne 26. března 2017 zveřejněna Českou televizí.

Jak bylo zjištěno kontrolou Evropské komise, došlo ve Vašem případě ke střetu zájmů, když jste v letech 2014 - 2016 působil v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a zároveň jste byl v úzkém vedení holdingu Agrofert. Ten byl nejen v uvedených letech největším příjemcem dotací rozdělovaných právě SZIF a každoročně získával finance ve výši stovek miliónů korun. Evropská komise proto České republice vyměřila sankci ve výši 2 % dotací, jež Agrofert za dobu Vašeho působení v dozorčí radě SZIF obdržel, tedy zhruba 22 milionů korun.

Jak jste uvedl ve svém vyjádření pro Českou televizi, připouštíte, že pokud Česká republika neuspěje se svou žádostí o zahájení smírčího řízení, jste ochoten uvažovat o úhradě pokuty ze svého v případě, že se v tomto smyslu veřejně vyjádří zemědělci, pro něž jste celý život pracoval.

Vážený pane Faltýnku, Předsednictvo ASZ ČR se rozhodně nedomnívá, že byste celý svůj život pracoval pro všechny zemědělce. Pracoval jste pro konkrétní zemědělské subjekty, v tomto případě pro holding Agrofert a právě proto Vaše působení v dozorčí radě SZIF Evropská komise vyhodnotila jako střet zájmů. Z tohoto důvodu Předsednictvo ASZ ČR jednoznačně zastává stanovisko, že byste neměl případnou pokutu hradit ze svého, ale měl by ji zaplatit Váš zaměstnavatel, tedy holding Agrofert, pro který jste ve výše uvedeném období pracoval.

Není společensky obhajitelné, aby pokuta za střet zájmů, který vznikl kvůli Vašemu působení u jednoho konkrétního příjemce dotací, byla hrazena z prostředků všech občanů - daňových poplatníků.

Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …