Otto Daněk: Pozitivní trend v exportu pokračuje, ale jsou tu určitá ALE

06.04.2016 13:36

I druhý měsíc letošního roku se nesl v duchu velmi dobrých exportních čísel. Již standardně se na tom nejvíce podílel vývoz automobilů a na druhé straně cena ropy, která je stále na historických minimech.

Otto Daněk: Pozitivní trend v exportu pokračuje, ale jsou tu určitá ALE
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v únoru loňského roku bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 22,0 mld. Kč, který byl meziročně o 4,5 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně zvýšil o 5,0 % (na 284,0 mld. Kč) a dovoz o 3,5 % (na 262,0 mld. Kč).

Na celkově dobré bilanci zahraničního obchodu se podepsal další růst vývozu dopravních prostředků, který stoupl meziročně o výrazných 6,3 mld. Kč a také elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Cena ropy na světových trzích zase tlačí na druhou stranu objem importu dolů (pokles schodku bilance minerálních paliv byl meziročně o 3,2 mld. Kč) a nezdá se, že by tomu mělo být v nejbližších měsících výrazně jinak. Pokud by tedy tento ideální trend pokračoval i v nadcházejících měsících, již nyní bychom mohli s jistou dávkou optimismu mluvit o tom, že také letošní rok by mohl být z pohledu českého exportu rekordním.

Jsou tu ale některá ALE: Nejisté vyhlídky přetrvávají u našeho klíčového obchodního partnera, Německa. Tamní průmyslové podniky se potýkají s poklesem zahraniční poptávky. A asi není třeba zdůrazňovat, že vývoj v zemi, kam směřuje téměř třetina českých vývozů je pro české exportéry maximálně důležitý.  Velkou brzdou českého exportu (a nejenom jeho) může již v brzké budoucnosti být nedostatek pracovních sil. Aby český vývoz nezačal ztrácet dech, musely by domácí firmy co nejdříve nabrat desítky tisíc lidí do výroby. Domácí trh práce ale už naráží na svůj strop. Je tedy nezbytností, aby byl zjednodušen proces získávání víz a pracovních povolení především pro dělníky z postsovětských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …