Oživení: Nemocniční nákupy za stovky milionů bez soutěže?

08.02.2017 11:52

Celkem 7 veřejných zdravotnických zařízení od července 2016 nakoupilo od dodavatelů léky a zdravotnický materiál za více než půl miliardy korun bez soutěže podle zákona. To vyplývá ze společného monitoringu Oživení a EconLab, který se zaměřil na analýzu dat z registru smluv. Cílem bylo ověřit, zda veřejní zadavatelé skutečně soutěží dodavatele, pokud plnění smlouvy přesahuje 2 miliony Kč bez DPH.

Oživení: Nemocniční nákupy za stovky milionů bez soutěže?
Foto: klub.oziveni.cz
Popisek: Oživení, o. s. - logo

Monitoring se zaměřil na smluvní vztahy mezi jedním zadavatelem a jedním dodavatelem uveřejněné v registru smluv, jejichž celková suma přesáhla finanční limity pro aplikaci zákona o zadávání veřejných zakázek – ZZVZ (tj. 2 mil. Kč bez DPH pro dodávky a služby, 6 mil. Kč bez DPH na stavební práce). Současně jsme ve věstníku veřejných zakázek ověřili, zda byli daní dodavatelé vybráni na základě zadávacího řízení podle zákona. Tímto způsobem jsme identifikovali 7 zadavatelů, kteří nakupují léky a zdravotnický materiál za více než 2 mil. Kč bez DPH bez soutěže. Naše zjištění jsme si dále ověřili dotazem u těchto zadavatelů. Ti nám potvrdili, že realizují velké nákupy bez soutěže s argumentem, že postupují podle výjimky v ZZVZ.¹

„Nemocnice tvrdí, že u léků a zdravotnického materiálu je rozptyl cen v průběhu času takový, že dopředu nelze zjistit předpokládanou hodnotu zakázky, to má odůvodňovat užití výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Podle našich informací je skutečnost jiná. Navíc tímto způsobem by bylo možné obcházet zákon v souvislosti s nákupem takřka jakékoli komodity,“ tvrdí Marek Zelenka, právník Oživení.

S uvedeným argumentem pro použití výjimky však nemůžeme souhlasit. Pro nemocnice nemohou být léky a zdravotnický materiál žádným nepředvídatelným výdajem, když si může snadno ověřit své potřeby z minulých let. Jejich evidence je i v souvislosti s dohledem zdravotních pojišťoven velmi podrobná.

„Mnohamilionové nákupy léků a zdravotnických potřeb bez soutěže přitom neprobíhají všude. Řádné rámcové smlouvy podle zákona často uzavírají například FN Brno nebo Motol, jiné nemocnice však za posledních deset let v soutěži nenakoupily jediný lék,“ uvádí Jiří Skuhrovec ze spolku EconLab.

Obcházením zákona se bohužel takové nemocnice vystavují riziku předražených nákupů, protože absence soutěže nezaručí, že léky nakoupí za nejlepší cenu na trhu. Navíc mnohamilionové kontrakty zadávané z ruky jednomu dodavateli jsou živnou půdou pro různé formy klientelismu a korupce, když není jasné, podle jakého klíče byl vybrán konkrétní dodavatel.

Zjištění považujeme za velmi závažná. Dopisem jsme proto informovali ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s žádostí o jejich stanovisko, které by mělo vyjasnit možnosti aplikace zákonné výjimky. Ta vytváří ekonomická rizika a je dle našeho názoru v rozporu s evropskou směrnicí.

[1] Podle § 19 odst. 3 zákona o zadávání veřejných zakázek není zadavatel povinen sčítat předpokládané hodnoty veřejných zakázek v případě, že jednotková cena dodávek je v průběhu účetního období proměnlivá a zadavatel pořizuje takové dodávky či služby opakovaně podle svých aktuálních potřeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…