P. C. Roberts: Lze se vyhnout válce s Ruskem?

06.05.2021 7:29

Ruský časopis Russian Free Press vyzval koncem dubna P.C. Robertse k interview na námět: Je možno vyhnout se konfliktu mezi Ruskou federací a Spojenými státy?

P. C. Roberts: Lze se vyhnout válce s Ruskem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na budově poslanecké sněmovny dnes zavlála i vlajka USA

Interview vyšlo v angličtině ZDE

i v ruštině ZDE

a  P.C.Roberts pořídil z tohoto interview i stručný výtah.

Zde je:

Pokud jde o stupeň napětí mezi nukleárními velmocemi, vyžaduje tento námět daleko více pozornosti, než se mu dostává, a ve Spojených státech jde navíc o téma nanejvýš choulostivé. Prezident Ruska může volat po lepších vztazích s USA, aniž by jej ruská média démonizovala coby amerického agenta, ale když k lepším vztahům s Ruskem vyzýval prezident Trump, udělaly z něj americké presstitutky ruského agenta a vymyslely aféru Russiagate. A vědoucí američtí komentátoři, kteří Trumpovo volání po lepších vztazích s Ruskem podporovali, byli označeni buď za „ruské agenty“ či „Ruskem napálené hlupáky“.

Má obava pramení ze skutečnosti, že hegemonistický postoj Washingtonu zabraňuje Spojeným státům přijmout suverenitu Ruska jako fakt, a že Putinovy umírněné reakce na urážky a provokace, v jeho varováních obsažené, nejsou lidmi ve Washingtonu brány dostatečně vážně a de facto je povzbuzují k urážkám a provokacím dalším. Washington by tudíž mohl zajít až příliš daleko a vyprovokovat konfrontaci, kterou už Putin nebude moci přehlédnout.

Nebezpečnou ingrediencí, která k pravděpodobnosti konfliktu přispívá, je též washingtonská hegemonistická arogance. A konflikt se dokonce jeví jako jistý, jestliže se Washington nedokáže vyvléct ze své unilaterální představy sama sebe jako jediné světové velmoci. Unipolární éra ovšem už skončila, a jestliže se svět má válce vyhnout, musí vzít Washington tento fakt na vědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…