Pavel Foltán: Voluntarismus vedení Rady ČTK sílí?

06.09.2021 11:18 | Komentář

Prý kdosi kdesi od kohosi zaslechl, že údajně někdo někde, údajně aktuálně k vývoji situace a projevům vedení Rady ČTK poznamenal cosi ve smyslu, že „předsednictvo Rady ČTK a spol. už asi zase šílí ...“

Pavel Foltán: Voluntarismus vedení Rady ČTK sílí?
Foto: Foto Jarka Foltánová
Popisek: JUDr. Pavel Foltán, člen Rady ČTK

Nicméně jelikož i tento můj článek je tradičně ve stylu těch ostatních standardně korektní – a to v pravém smyslu termínu „korektní“ a nikoli ve stylu už jaksi přežité tzv. korektnosti hentoho oného pražskismu-kavárnismu pravdoláskového frakcionalismu, co tomu pravému slova smyslu termínu „korektní“ už dala (a možná, že stále ještě chce dávat) notně na frak – tak ve smyslu právě toho původního významu slova „korektní“ je navzdory té citaci (úvodem zmíněné) titulek i tohoto článku korektní v tom citovaném slůvku šílí a to, že sílí. Kdo ví, třeba by někdo někde mohl poznamenat, že by řekl obojí, ale titulek tohoto článku to neřekl, ten totiž jasně artikuluje, že sílí. Tolik úvodem (a nejen) k lingvistice.

Ať už je to tak, či tak, lze v souladu s faktickým stavem konstatovat (bohužel), že i na tom titulku něco je. Voluntarismus v Radě ČTK byl konstatován a pro veřejnost, které má ČTK poskytovat veřejnou mediální službu ve sféře zpravodajství, a Rada ČTK má vůči té ČTK zájmy veřejnosti zastupovat – a vše podle zákona), tak ten voluntarismus byl popsán a kritizován hned po příchodu kolegy Žantovského i mé maličkosti do oné Rady ČTK, a to už na počátku března 2018 – čili je tomu zhruba už 3,5 roku. Avšak – světe, div se – od té doby se vůbec nic k lepšímu nezměnilo, ale spíše naopak, když onen voluntarismus nejenže nezmizel (jak by měl), ale naopak zesílil a bohužel stále sílí a sílí. Takže – jak prý kdosi kdesi řekl – někde je tam asi něco špatně, a to hodně.

Tak jen pro příklad – i to samozvané „předsednictvo“ stojí zcela mimo právní rámec, zejména vůbec nemá žádnou oporu v zákoně. To se pochopitelně týká i zavedených funkcí dvou místopředsedů (sestavujících s předsedou to jejich tzv. „předsednictvo“). A to samozvané „předsednictvo“ bakalář Soukup ve své činnosti stále více prosazuje a používá. A nutno konstatovat, že tak činí zcela irelevantně (a to jak formálně, tak i věcně). No, a kdo asi to všechno (čili nejen tohle) dlouhodobě kritizuje – inu, právník Foltán – coby jediný mediální právník v té Radě a v jejím okolí. Navíc podporovaný i v tomto kolegou Žantovským, coby také velmi renomovaným analytikem, i novinářem v mediální branži a rovněž i velice zkušeným odborníkem v oblasti mediální regulace. A to je právě pro toto samozvané „předsednictvo“ té Rady nebezpečí „number one“. I to by prý možná mohlo být katalyzátorem zesilování toho voluntarismu v tom vedení té Rady (toho voluntarismu, co se jim prý možná už vymknul z kloubů) jak prý už bylo kýmsi kdesi zaslechnuto ze sféry vox populi.

Prý nebylo možné nevšimnout si právě toho při sledování „on line“ přenosu zasedání té Rady v úterý 31. srpna – tedy právě toho předchozího zasedání, kterého se prý to „předsednictvo“ asi dost obávalo už kvůli jednomu dlouho předem avizovanému bodu (ten se na pořad jednání mohl, ale nemusel dostat – a tak prý to nervózní vedení ten bod na to zasedání protlačilo stůj co stůj i za cenu dalšího zmatení v proceduře (a to i přes to, že ten bod v té „konkrétní“ podobě vůbec nebyl na programu toho zasedání, s čímž si to vedení té Rady na místě vůbec nijak neumělo poradit – natož pak řádně). Podle některých komentů prý to „předsednictvo“ & spol. i v důsledku toho pak natolik znervóznělo, že následovalo několik zcela zbytečných a zcela irelevantních invektiv až do konce té schůze, a to ze strany toho „předsednictva“ vůči mé osobě, i ze strany toho „spolu“ vůči kolegovi Žantovskému, a to až tak hustě, že to kolegu Žantovského nadzvedlo tak, že byl nucen opakovaně si stěžovat na ty excesy, a to i s tím, že chce, aby to předsedající předseda Rady oficiálně řešil. Tož, je dobře známo, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A to jak v tom „on line“ přenosu, tak jistě i následně.   
        
A i podle citovaných zdrojů z úvodu této glosy prý ta nervozita toho „předsednictva“ i toho jeho „spolu“ (i s následným vývojem a projevy té nervozity) nejspíš může logicky souviset i s tím, že už v úterý 7. září mají poslanci ve Volebním výboru Sněmovny mít na pořadu jednání Výroční zprávu ČTK, která jak známo obsahuje i Zprávu o činnosti Rady ČTK, přičemž – jak známo – tak ani tahle dílčí zpráva té Rady se ani letos moc nepovedla, na těch svých obligátních asi 2,5 stranách strojopisu. No, a nepovedla se právě předsedovi té Rady, který ji sám sepsal, a pak si ji s pomocí toho jeho „spolu“ s tím jeho „předsednictvem“ nechal tou „svou“ Radou prohlasovat. A to logicky proti odbornému názoru, vůli, a také chlapské i profesionální cti, a to jak u mojí maličkosti, tak i u kolegy Žantovského – a to asi jen těžko zlomí jak minulý, tak nynější, a třebas i v budoucnu ještě více sílící voluntarismus „předsednictva“ té Rady a jejího „spolu“.   

JUDr. Pavel Foltán
člen Rady ČTK, mediální analytik, mediální právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…