Pavel Juříček: Jsou podnikatelé méněcenní lidé?

17.08.2016 11:36

Myslím si, že seriozní podnikatelé jsou ti, kteří svým dlouhodobým přístupem k podnikání prokázali přínos pro společnost, a to jak ekonomický, finanční, tak i přínos svou společenskou odpovědností. Znám řadu podnikatelů, kteří myslí především na firmu, na své zaměstnance, kultivují své okolí i okolí mimo firmu, a až poté myslí na sebe. Tito lidé jsou pro mě větší zárukou než někteří profesionální politici, kteří si na sebe nemuseli vydělat, natož aby byli schopni svojí výkonností zaměstnat i druhé a převzít za ně alespoň částečně zodpovědnost.

Pavel Juříček: Jsou podnikatelé méněcenní lidé?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Bohužel právě u těchto politiků často my občané vidíme jejich nezodpovědnostv oblasti veřejného majetku a jeho správě. Populisticky rozdávají naše daně a na druhou stranu dělají spoustu věcí natolik nepřehledně a netransparentně, že občan v politiky ztrácí důvěru. A to ani nemluvě o řadě kauz, které mají všechny zavedené strany za sebou, a jak se člověk z veřejných zdrojů dozvídá, bohužel často i před sebou.

Na základě všech výše uvedených argumentů nerozumím, proč chtějí zamezit, aby se podnikatelé mohli účastnit veřejného života, zvláště když svojí dlouhodobou činností prokázali úspěch, ať už firemní či kultivační. Vlastně tomu asi rozumím. Tito podnikatelé jsou vlastně příliš názorově a finančně nezávislí k poklonkování politickým stranám.

Je nutné také říci, že mluvím o seriozních podnikatelích a ne o podnikavcích, které známe především z médií a částečně z jejich různých anabází. Naopak o skutečných podnikatelích, jako je Zbyněk Frolík z Linetu, Zdeněk Pelc z Digital Media, František Piškanin z Hopi, Karel Volenec z Ella-CS, Luboš Stoklásek z Agrostroj Pelhřimov, Jannis Samaras z Kofola, Eduard Kučera z Avast, Vladimír Kovář z Unicorn, Radim Jančura ze Student Agency, Vlastimil Bříza z Koh-I-Noor (a mohl bych ještě velmi dlouho pokračovat), se píše málo a zná je jen člověk pohybující se v této oblasti???obeznámený. Toto jsou všechno vůdci, kteří, pokud by nastala vhodná atmosféra ve společnosti, by mohli České republice pomoci více než současní politici tradičních politických stran, a to samozřejmě jak v rolích centrální vlády, tak v municipalitách.

Zákon je především namířen proti panu Babišovi

Pokud se podívám do zahraničí, tak jsou všude podnikatelé mnohem více váženi, než je tomu u nás. Je pravdou, že v Evropě se podnikatelé příliš v politice neprosazují, snad kromě Itálie, ale v anlosaském světě je to běžný jev a naopak je chápán jako větší jistota proti korupci. Vzpomeňme také na naši minulost, kdy Baťa pozitivně ovlivnil celou tehdejší republiku, stal se ministrem a starostou Zlína. A jako příklad ovlivňuje současnou republiku dodnes.

Co říci závěrem? Každý občan České republiky si zcela jistě udělá názor sám. Zákon k zamezení angažování podnikatelů ve veřejném životě je především namířen proti panu Babišovi, který více a občas méně úspěšně “šlape na paty” zavedeným politickým stranám. Zároveň tímto tažením ve jménu “čistoty” se chtějí politici zbavit konkurence. A tato “konkurence” přirozeně vznikla mnohaletou neschopností politiků a politického systému vygenerovat ze svého středu schopné lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…