Pavel Liška: Proč dáme děti ve škole na náboženství

11.04.2012 7:30

Chceme z našich dětí vychovat slušné a poctivé občany a dobré české vlastence.

Pavel Liška: Proč dáme děti ve škole na náboženství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Minulý víkend jsem měli doma návštěvu. Kamarádky mojí ženy ze studiím přijely do Prahy do divadla a na nákupy. Večer se u láhve vína stočila debata i na vzdělání našich dítek. K jejich upřímnému šoku jim moje žena sdělila, že plánujeme dát naše ratolesti do školy s výukou náboženství.

Proč? Proč jim prý chceme „vymývat mozek“ již od dětství? To byla reakce dam z jednoho krajského města ve východních Čechách. Trochu mě ta jejich otázka zarazila. Nikoliv svojí jednoduchostí, ale spíš hloupostí….

Chceme z našich dětí vychovat slušné a poctivé občany a dobré české vlastence. Zněla zhruba naše odpověďˇ. Nechápaly…

Stejně tak nechápu já je. Z hlediska výchovy je jistě nejdůležitější rodina. Nicméně hodiny náboženství a křesťanství jim výrazně rozšíří obzory a posílí jejich morální hodnoty. Tak jim jistě nebudou vyprávět nějaké postmoderní hlouposti, že vše je stejné. Tak neuslyší, že registrované partnerství je stejně dobré jako rodina. Tak jim snad nikdo nebude tvrdit, že všechny kultury jsou stejně „dobré“. Pomůže jim se lépe orientovat v životě. Díky tomu budou moci v životě snáze rozeznat špatné a dobré. Nebudou z nich žádní mravní nehodnotící relativisté, ale lidé s pevnými a jasnými postoji. Opory budoucích vlastních rodin a naší země. Možná se nám to nepodaří a vyrostou z nich relativističtí zmatenci, jak by je chtělo mít naše pseudosocialistické školství…Uvidíme.....Chceme si být ale se ženou jistí, že jsem udělali vše, co bylo v našich silách!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla