Pavel Peterka: Únorový růst cen výrobců varuje před vysokou inflací v letošním roce

16.03.2022 7:34 | Komentář

Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně rostly o 21,3 %. Podobně, jako v předchozích měsících, stojí za významnou částí cenového růstu právě kategorie energií, kam patří vedle ropy, plynu a elektřiny také ceny za jejich přenos, rozvod a zobchodování. Konkrétně v posledních třech zmíněných došlo k meziročnímu růstu cen o 57,7 %.

Pavel Peterka: Únorový růst cen výrobců varuje před vysokou inflací v letošním roce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka

Je nutné dodat, že data o cenách výrobců z února ještě neodráží eskalaci válečného konfliktu na Ukrajině. V oblasti růstu cen energií proto nejsme ještě u konce.

Nejedná se však pouze o zdražování energií. Ceny průmyslových výrobců bez energií meziročně vzrostly o 13,8 %. Například cena chemických látek a výrobků rostla o 47,5 % a cena obecných kovů a kovodělných výrobků rostla o 24 %. Růst cen je viditelný napříč kategoriemi. Jedním z důvodů je právě vliv cen energií na nákladovou křivku v téměř všech odvětvích – především těch náročných na energie. I proto byl významný růst zaznamenán v těžkém průmyslu, ocelářství a chemickém průmyslu.

Dle dat ČSÚ rostly také ceny zemědělských výrobců. Proti únoru loňského roku o 22,9 %. Nejvýrazněji se růst cen projevil u olejnin (o 44,2 %) a obilovin (o 34,3 %). Rostla však i cena dalších potravinářských výrobků, jako jsou brambory, zelenina, ovoce, drůbež a mnoho dalších. V České republice lze proto očekávat zrychlení růstu cen jídla v následujících měsících.

Ukazatelé cen průmyslových a zemědělských výrobců slouží jako předstižný ukazatel budoucího cenového vývoje. V momentě, kdy vidíme významné meziroční a meziměsíční růsty, jako je tomu nyní, lze očekávat zrychlení spotřebitelské inflace. Ceny výrobců se do spotřebitelských cen projevují se zpožděním několika týdnů a měsíců. Výsledné hodnoty za únor nás varují před dražšími energiemi, jídlem a průmyslovými výrobky např. v automobilovém průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…