Pavel Trtílek: Jsem pro omezení pravomocí prezidenta republiky

25.11.2014 7:33

Otevřený dopis českým politikům.

Pavel Trtílek: Jsem pro omezení pravomocí prezidenta republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážení čeští politici,
vážení členové Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,
vážení členové Vlády ČR,
vážení představitelé parlamentních politických stran a hnutí,

Česká republika se nachází na dějinné křižovatce, kdy se hraje o to, zda bude dále považována za spolehlivého a důvěryhodného příslušníka euroatlantické civilizace a jejích politických a mocenských struktur či zda se bude ubírat na cestě civilizačního vyřazení se, na kterou se ji pokouší strhnout prezident republiky.

Je na vás, abyste dostáli své povinnosti vůči zemi a národu a v zájmu země a národa konali kroky vedoucí k záchraně jejího civilizačního přiřazení.

Vyzýváme vás, abyste urychleně přišli se zákonodárnou iniciativou vedoucí k omezení pravomocí prezidenta republiky. Ten ve své volební kampani opakovaně prohlašoval, že je pro jejich omezení, takže je načase mu splnění tohoto slibu dopřát.

Dále vás vyzýváme, abyste se vážně zabývali možností přijetí ústavního zákona o předčasném ukončení prezidentského funkčního období. Naše dějiny pro toto již mají precedens, viz. ústavní zákon č. 50/1975 Sb.

Nechat vládnout prezidenta zdravotně nezpůsobilého k vykonávání funkce je krajně nezodpovědné. A příznaky vážného narušení jeho duševního zdraví jsou stále častější. Není možné, abyste si jich dosud nevšimli. Za všechny ostatní vypovídá fraška, kterou se mu podařilo udělat z oslav posledních dvou státních svátků. Mnohem závažnější, než tato prezidentem záměrně vyvolaná znevážení svátků, jsou však jeho opakovaná veřejná prohlášení na podporu nedemokratických režimů, čímž fatálně poškozuje pozici, kterou ČR má u svých dosavadních spojenců. Může to mít neblahé důsledky pro bezpečnost ČR, pokud by neuvážené výroky prezidenta způsobily její vyřazení z nadnárodních bezpečnostních struktur, vůči kterým se prezident svým příklonem k diktátorským režimům de facto vymezuje.

Nalezení odvahy k přijetí ústavního zákona o předčasném ukončení prezidentského funkčního období by prospělo nejen národu, který se cítí být ponižován hanbou působenou mu jeho prezidentem. Nalezení takové odvahy by v očích ne nepodstatné části veřejnosti vedlo i k částečnému obnovení takřka nulové důvěry v politiku, tedy i ve vás.

Využijte této příležitosti. Již se ve vašem funkčním období nemusí opakovat. A zvítězí-li prezidentova snaha vyčlenit ČR z okruhu civilizovaných národů sdružených v evropských a euroatlantických strukturách, nemusí se opakovat již nikdy!!

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…