Pavla Fučíková: Jsem zděšená střelbou na svého kolegu

20.07.2016 19:30

Prohlášení Pavly Fučíkové, prezidentky Exekutorské komory České republiky k dnešnímu útoku na vykonavatele soudního exekutora v Ostravě

Pavla Fučíková: Jsem zděšená střelbou na svého kolegu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Jsem zděšená střelbou na vykonavatele soudního exekutora, kterého zranil střelbou dlužník. Dotýká se mě to o to více, že šlo o zkušeného kolegu z mého úřadu. Děkuji policii, že rychle zasáhla a ochránila život mého zaměstnance a všech zúčastněných osob. Je mi samozřejmě nesmírně líto zmařeného lidského života.

Celou situaci považuji opravdu za šílenou a varující. Mimořádně smutná a nešťastná událost je důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnosti, ve které se neplacení dluhů považuje za normální. Exekutoři, kteří jako službu společnosti provádějí výkon rozhodnutí, který historicky nikdo neměl zájem dělat,  jsou v první linii.

Celý náš stav je ve vyhrocené situaci, kterou podporují i veřejná nesmyslná vyjádření o našich údajně vysokých příjmech, které eskalují antipatie vůči nám. Řešme podstatné a systémové problémy. Celou dobu na ně upozorňujeme a navrhujeme řešení, ale naše výzvy k debatě nejsou vyslyšeny. Místo práce nad systémovými problémy bohužel dochází k nahodilým a populistickým kroků, které ztěžují výkon naší profese. Vyzýváme k tomu, aby se odpovědné osoby zabývaly opravdovými problémy lidí s neřešitelnou mírou zadlužení.

Profese soudního exekutora je odbornou právní profesí a vykonavatel exekuce je úřední osobou. V demokratické zemi je přece nepřípustné, aby docházelo k osobnímu napadání na kohokoli, o to víc, když se jedná o vykonavatele veřejné služby.

V poslední době navíc sledujeme eskalaci protiexekutorských nálad. Naši zaměstnanci jsou v panice. Nejenom z nejistoty o budoucnost, ale dnes se bojí i o svoji bezpečnost. Potřebujeme od exekutivy i poslanců slyšet, že naši profesi berou vážně a jde jim o stabilitu a její rozvoj. Všichni se přece shodneme na tom, že dluhy se mají platit.

Vysvětlení k případu:

Exekuce byla nařízena soudem a exekutor jím byl pověřen, aby vyklidit předmětnou nemovitost. Povinný byl o veškerém postupu řádně informován a měl možnost řadu týdnů se sám předem z bytu vystěhovat. Protože tak neučinil, exekutor postupoval tak, jak mu ukládá zákon, tedy započal prostřednictvím svého zaměstnance – vykonavatele výkon vyklizení nemovitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …