Pavla Hávová: Optimismus u amerických akcií, děkujme mimo jiné čínské plodnosti

17.04.2015 12:16

Světová ekonomika rostla v loňském roce o 2,8 %, v letošním roce může růst zrychlit až na 3,2 %. Firmám rostou tržby i zisky a celkový, ačkoliv někde jen opatrný, optimismus se promítá i do rostoucích cen akcií. Za uplynulý rok se nejvíce dařilo těm americkým, dobře vydělat se ale dalo i na méně očividných příležitostech. Příkladem může být realitní trh nebo ještě o něco nenápadnější region BRIC.

Pavla Hávová: Optimismus u amerických akcií, děkujme mimo jiné čínské plodnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Nejviditelnější byl v uplynulém roce růst amerických akcií. Index S&P 500 minulý rok vzrost o 13 % a na vysokých hodnotách se drží i letos. Vývoj ve společenství BRIC byl v porovnání s Amerikou poněkud nejednoznačný, nicméně za poslední rok se i na těchto finančních trzích dalo slušně vydělat. Je pravda, že velkou zásluhu na tom mělo celkové oživení globální ekonomiky spolu s odezněním některých obav z rychlých růstů úroků v USA. Ve velmi dlouhém horizontu jsou ekonomiky společenství BRIC stále perspektivní.

Důvod je jednoduchý – v Brazílii, Rusku, Indii a Číně žije zhruba 40 % světové populace a s výjimkou Ruska počet obyvatel těchto zemí neustále roste. To umocňuje růstový potenciál ekonomik.  

Radost investorům udělaly i akcie realitních firem. A to zejména těch v kontinentální Evropě, které mají přitažlivější zhodnocení než jejich britské a americké protějšky. Tyto evropské nemovitosti se letos zhodnotily o 20 % a rozhodně už nejsou levné. Stále je ale výnos mnohem vyšší než u dluhopisů, se kterými se výnos z realit často poměřuje. 

Samozřejmě, že investice do akcií firem z uvedených oblastí a regionů není zárukou úspěchu. Je důležité do svého koše vybrat ty správné společnosti a namíchat z nich vyvážený „koktejl“. Portfolio manažerům z ČSOB Asset Management se to dlouhodobě daří a za posledních dvanáct měsíců vzrostl otevřený podílový fond KBC Equity Fund America CZK s výnosem 42,18 %, následoval ho ČSOB Akciový fond – BRIC s 32,04 % a fond ČSOB Realitní mix skončil s výnosem +25,54 % třetí.

Dobré zprávy čekaly na konci března i na konzervativnější investory. Žádný strukturovaný fond spravovaný ČSOB Asset Management, který existuje alespoň 1 rok, nebyl pod upisovací hodnotou. Průměrný výnos nesplaceného zajištěného/strukturované fondu od vzniku je 5,72 % ročně. Nejvyšší roční výnos od vzniku má fond Maximal Invest – ČSOB Zdravotnictví a farmacie 1, a to 16,80 % ročně (23,6 % absolutně). Nejvyšší absolutní výnos od vzniku má fond ČSOB Sport Event Winners 1 ve výši 51,9 % (11,30 % ročně). Absolutní výnos přes 40 % zaznamenalo ještě dalších 5 fondů pod správou ČSOB Asset Management.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …