Pavla Hávová: Recepty lékárny neuživí, klíčem k úspěchu je volný prodej

18.05.2015 15:36

Počty lékáren už dva roky stagnují, aktuálně jich u nás působí 2 728. Trh je nasycený a pro nové provozovny už moc místa nezbývá. V menších obcích podle provozovatelů lékáren jejich počet dokonce klesá. Tržby z prodeje léků na předpis dle provozovatelů lékáren dlouhodobě stagnují či mírně klesají a nelze očekávat, že se tento trend v budoucnu změní. Stále více se proto soustředí na volný prodej. Na tom se sice negativně projevila ekonomická krize, ale tržby z něj si od roku 2010 udržují alespoň mírný růst okolo 2,5 až 4 %. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Pavla Hávová: Recepty lékárny neuživí, klíčem k úspěchu je volný prodej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna, ilustrační foto

„Na současném lékárenském trhu vládne silně konkurenční prostředí, což může být jedním z důvodů, proč tržby lékáren významněji nerostou. Do nelehké situace se dostávají zejména soukromí lékárníci, kteří se jen těžko přizpůsobují cenové politice velkých řetězců,“ komentuje situaci na trhu Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB.

Firmy vidí potenciál hlavně ve větších městech, především v obchodních centrech. Tam je totiž největší poptávka po zboží z volného prodeje, včetně luxusní kosmetiky a dalšího drogistického zboží. To je důvod, proč jsou lékárny ve větších městech prakticky na každém rohu, zatímco v malých obcích, kde si lidé kupují jen to nejnutnější, často zcela chybí. „Lékárenská péče se v současné době centralizuje do velkých měst a obchodních center. Lékárny v menších městech a na vesnicích se čím dál více potýkají s existenčními problémy. Tento vývoj může do budoucna značně negativně ovlivnit dostupnost lékárenské péče v ČR,“ potvrzuje trend Petr Mašát z International Pharmaceutical Corporation.

Řešením může být regulace trhu v podobě určení minimální vzdálenosti mezi jednotlivými provozovnami. Pomoct by mohlo i rozdělení výše marží do skupin podle toho, kde se lékárna nachází. Zjednodušeně řečeno, lékárny ve větších městech by dostávaly nižší marže než lékárny z menších měst. „Regulace hustoty sítě by mohla mít pozitivní vliv na zahušťování oblastí, kde dosud dostupnost není ideální. Při jakékoliv regulaci je ale potřeba postupovat obezřetně a s ohledem na všechny dopady, které by její zavedení mělo, tak aby nový systém nebyl rigidní a naopak byl schopný reagovat na živé potřeby, zejména na měnící se demografickou skladbu regionu,“ upozorňuje zástupce lékárenské sítě Dr. Max Michal Petrov.

Největší koncentrace lékáren na počet obyvatel je v Královehradeckém a Karlovarském kraji, nejvýdělečnější jsou ale ty pražské. Průměrná roční tržba z volného prodeje na jednu provozovnu v hlavním městě činí 8,7 milionu korun, zatímco v Královéhradeckém kraji je to jen něco málo přes 5,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha