Je zajímavé, jak se v průběhu posledních cca 20 let mění cenové trendy a většinou směrem vzhůru. Dlouhodobě se zvyšují ceny nákladových vstupů, roste finanční zátěž podnikatelů způsobená rostoucí administrativou… ale kupodivu, dodavatelské ceny pekařských produktů klesají. Podle údajů ČSÚ klesly ceny pekařských výrobců oproti roku 2008 u chleba o 8 % a u pšeničného pečiva dokonce
o 22 %.
Cenový vývoj pečiva je nejlépe vidět na nejprodávanějším výrobku, klasickém rohlíku. Ještě v roce 2008 stál rohlík v obchodě 2,50 Kč, dnes je to v marketech obvykle o korunu méně, tedy 1,50 Kč. Na konkurenční boj mezi řetězci doplatili nejvíce pekaři. Ti aby přežili, dodávají dnes rohlík do řetězců za tak nízké ceny, že nestačí pokrýt ani náklady na výrobu a dopravu do marketů. Další příklad je tradiční český chléb. Podle posledních údajů ČSÚ stojí kg chleba v Česku necelých 22 Kč (21,48 Kč dle březnové zprávy ČSÚ). Je tedy o 20 % levnější než benzín. Např. v Německu či Rakousku je situace zcela jiná: bochník chleba tam v pekařství stojí o 50 % víc než 1 l benzínu u čerpací stanice.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV