Peter Kokavec: Hůře placené místo ano, stěhování za prací spíše ne

10.07.2012 19:53

Dnes jsou lidé, mnohem častěji než dříve, pro získání zaměstnání ochotni udělat různé ústupky. Vyplývá to z aktuálně publikovaného průzkumu CVVM.

Peter Kokavec: Hůře placené místo ano, stěhování za prací spíše ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisícovka

Pokud porovnáme výpovědi z průzkumu, který trvá od roku 2003 s letošním dotazováním, je patrné, že pokud by se obyvatelé ocitli v roli nezaměstnaných, byli by dnes častěji ochotni přijmout zaměstnání i za cenu horších pracovních nebo platových podmínek. Co se ale týče delšího dojíždění do práce, práci v zahraničí nebo přestěhování se za prací, zůstává ochota Čechů na obdobně nízké úrovni.

Za necelou dekádu se více než zdvojnásobil počet těch, kteří by byli ochotni přijmout hůře placené místo, než na jaké jsou aktuálně zvyklí. Aktuálně by, hypoteticky, v případě nezaměstnanosti tento ústupek udělalo až 57% lidí. Před devíti lety to byla pouhá čtvrtina. Dvakrát tolik je dnes těch, kteří by přijali zaměstnání vykonávané ve zhoršených pracovních podmínkách. V případě nezaměstnanosti by zhoršené pracovní podmínky dnes bylo ochotno snášet 39% respondentů, kdežto v roce 2003 by k tomu přistoupilo jen 20% dotázaných.

Markantní je nárůst ochoty pracovat na zkrácený úvazek, dnes by to bylo přijatelné pro 58% obyvatel, kdežto před čtyřmi lety to připouštěla pouhá třetina. Mezi lidmi je dnes častější ochota přijmout zaměstnání vyžadující noční práci. Souhlasilo by s tím aktuálně 54%, kdežto ještě v roce 2008 to byla jen třetina. Zvyšuje se také ochota pracovat o sobotách a nedělích. Nyní by to - v případě nezaměstnanosti - přijalo 65% lidí. Ještě před čtyřmi lety byl počet lidí ochotných pracovat o víkendech výrazně nižší (43%).

Výrazně také přibylo lidí ochotných přijmout zaměstnání vyžadující nižší stupeň kvalifikace nebo dovedností. Dnes by tento ústupek udělalo až 76% obyvatel. Stejně početná je skupina těch, kteří by byli ochotni přijmout vyšší pracovní tempo nebo práci vyžadující přesčasy. Až 91% lidí, pokud by se ocitli mezi nezaměstnanými, neodmítne zaučení nebo rekvalifikaci.

Naopak stabilní neochota obyvatel převažuje u ústupku týkajícího se delšího, např. dvouhodinového dojíždění do práce denně. Tady se v průběhu jednotlivých vln průzkumů měnil počet ochotných udělat tento ústupek jen nevýznamně. Přetrvává velmi nízká ochota přijmout takové zaměstnání, nyní by to udělalo jen 23%. Ještě nižší je počet těch, kteří by se v případě nezaměstnanosti rozhodli za prací přestěhovat. Podstoupilo by to jen 16% dotázaných. V průběhu necelé dekády průzkumů zůstává vysoký podíl neochoty víceméně stabilní. Co se týče pracovního místa, které by bylo v zahraničí, je to dnes přijatelné pro čtvrtinu lidí.

Výzkumná zpráva CVVM konstatuje, že oproti roku 2008 došlo, až na zmiňované výjimky týkající se dojíždění a stěhování, ke zvýšení počtu respondentů ochotných udělat pro získání práce určitý ústupek. Vysvětlení tohoto trendu lze hledat ve vlivu ekonomické krize a negativního vývoje nezaměstnanosti.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…